Kanola bitkisi nasıl bir bitkidir?

İçindekiler:

  1. Kanola bitkisi nasıl bir bitkidir?
  2. Kanola nerelerde yetiştirilir?
  3. Kanola ekimi nasıl yapılır?
  4. Kanola hasadı nasıl yapılır?

Kanola bitkisi nasıl bir bitkidir?

Kanola bitkisi yazlık ve kışlık çeşitleri mevcut olan bir bitkidir. ... Küçük bir tohum türü olan kanola tohumunun rahat çıkışının çimlendikten sonra sağlanabilmesi için, tohum yatağının iyi hazırlanması gerekmektedir. Bu nedenle 1 veya 2 cm derinliğe dikilmesi gerekmektedir.

Kanola nerelerde yetiştirilir?

En çok üreten ülkelerden Çin 4,5, Hindistan 4,4, Kanada 2,8, Polonya 0,5, Fransa 0,47, Pakistan 0,4, Almanya 0,4, İngiltere 0,3 milyon ha ekim alanına sahiptir. Türkiye'ye ise Balkanlardan gelen göçmenler ile kolza adı ile 1960'lı yıllarında getirilmiş ve Trakya'da ekim alanı bulmuştur.

Kanola ekimi nasıl yapılır?

Genel olarak; sıra arası mesafe 18-20 cm, sıra üzeri mesafe 3-4 cm, ekim derinliği de 2-2.5 cm olmalıdır. Metrekareye 50-60 tohum düşecek şekilde ekim yapılmalıdır. Dekara ekilecek tohum miktarı 300-350 g arasında değişir. Kanola tohumu fazla derine ekilirse çimlenip toprak yüzeyine çıkması zor olur.

Kanola hasadı nasıl yapılır?

Hasat nemli ortamda olmalıdır. Öğle sıcağından kaçınılmalıdır. Biçerdöver düşük hız ve düşük fan devri ile hasat etmelidir. Batör-Kontrabatör arası buğdaya göre daha açık olmalı, elek ve rüzgarlıklar buğdaya göre biraz kapalı olmalıdır.