Tarih Ahilik ne demek?

İçindekiler:

  1. Tarih Ahilik ne demek?
  2. Ahilik ne yapar?
  3. Ahilik organizasyon yapısı nedir?
  4. Ahilik sisteminin faydaları nelerdir?
  5. Ahilik teşkilatının toplumsal katkıları nelerdir?

Tarih Ahilik ne demek?

Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilâtıdır. ... Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.

Ahilik ne yapar?

Horasan Kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini ve gelişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir kuruluştur.

Ahilik organizasyon yapısı nedir?

Ahilik sistemi, meslek kollarını dikkate alarak oluşmuş bir teşkilattı. Her meslek kolu, kendi içinde örgütlenerek, Ahilik teşkilatının üst yönetimine bağlanırdı. Ahilik teşkilatının iki önemli yönetim organı vardı. Bunlardan biri beş kişiden oluşan, “Yönetim Kurulu” idi.

Ahilik sisteminin faydaları nelerdir?

– Fetih yapılan topraklarda dinin benimsenmesi adına çalışmalar yürütmüşlerdir. – Teşkilat üyeleri, savaş zamanı geldiğinde ordu içerisinde çeşitli yüksek rütbelerde görev almışlardır. – Mimari alanda çalışmalar yürüterek Osmanlı mimarisinin oluşmasına önemli katkılar sağladılar.

Ahilik teşkilatının toplumsal katkıları nelerdir?

Ahilik teşkilatının önemli toplumsal katkıları

  • Göçebelerin yerleşik yaşama uyum sağlamaları,
  • Anadolu'nun yerli halkı karşısında göçmen Türklerin haklarının korunması,
  • Asya'dan gelen sanatkâr ve tüccar Türklerin yerli sanatkâr ve tüccarla yarışabilecek seviyeye gelmeleri,
  • Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması için fütüvvet düşüncesinin yayılması.