Kabız olan buzağıya ne iyi gelir?

İçindekiler:

  1. Kabız olan buzağıya ne iyi gelir?
  2. Buzağı ishali nedir?
  3. Kabızlık nasıl geçer?
  4. Buzağı karnı neden şişer?
  5. Ishal olan buzağılara ne verilir?
  6. Buzağılar da ishal neden olur?

Kabız olan buzağıya ne iyi gelir?

Kabızlık görüldüğünde acil ve pratik olarak buzağıya mineral yağ (sıvı parafin, sıvı vazelin) veya hint yağı içirilerek durum gözlenir. Eğer buzağı bu şekilde rahatlamadıysa bir veteriner hekimin lavman yapması gerekecektir.

Buzağı ishali nedir?

Genellikle doğumdan sonraki 2-10 gün arasında görülen, mikrobun kana karışması yoluyla enfeksiyonlara yol açan, yeni doğan buzağılarda ani ölümlerle karakterize bir hastalıktır. Çok ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Hastalığın etkeni genellikle E.coli'dir.

Kabızlık nasıl geçer?

Kabızlık nasıl geçer?
  1. Bol bol su ve sıvı gıdalar tüketmelidir.
  2. Daha çok hareket edilmelidir.
  3. Lif ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan oluşan beslenme programı hazırlanmalıdır.
  4. Lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır.
  5. Fazla kafein tüketiminden kaçınılmalıdır.
  6. Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.
Daha fazla öğe...

Buzağı karnı neden şişer?

Kirli süt de, mikroplu, dışkı ile bulaşık süt, süt kaplarının yeterince temiz olmaması da karın şişkinliği için yapıcı sebeplerdir. Buzağılarda karın şişkinliğine yol açabileceği belirtilen bir sebep de Soya Fasulyesi Allerjisi'dir.

Ishal olan buzağılara ne verilir?

Bu yüzden süt ishali olan buzağının en kısa zamanda anneyi emmesi sağlanmalıdır. İlk 24 saat içinde 3-4 öğün ağız sütü mutlaka emzirilmelidir. Doğumdan sonraki 3 gün ağız sütüne devam edilmelidir. Bu sayede buzağıdaki süt ishali geçecektir.

Buzağılar da ishal neden olur?

Hastalığı Klostridyum perfringens ve E. coli'nin birlikte oluşturduğu tahmin ediliyor. Bovine Viral Diyare (BVD), bilindiği gibi, bir viral enfeksiyon. BVD tip 2, özellikle Trombosit azlığı ile seyreden BVD enfeksiyonu kanın pıhtılaşmasındaki aksaklıklara ve dolayısıyla buzağılarda kanlı dışkıya sebep olabilir.