Kontak kontaktör nedir?

İçindekiler:

  1. Kontak kontaktör nedir?
  2. Röle ve kontaktör nedir?
  3. Kontaktör görevi nedir?
  4. Kontaktör nedir ne işe yarar Nerelerde Kullanılır?
  5. Kontak bloğu ne işe yarar?
  6. Kontaktör bobini nedir?
  7. Sessiz kontaktör nedir?
  8. Normalde açık kontak ne işe yarar?
  9. Kontaktör neden yanar?
  10. Sessiz kontaktör nerede kullanılır?

Kontak kontaktör nedir?

Kontaktör, bobinine enerji verilmesiyle açık kontaklarını kapatan, kapalı kontaklarını açan bu sayede bir elektrik devresinin açılıp, kapanması sağlayan bir elektromanyetik anahtarlama elemanıdır.

Röle ve kontaktör nedir?

Elektrik yüklerinin korunması ve kontrolü için besleme hattının anahtarlanarak enerji yönetimini sağlayan elektromekanik röleye kontaktör denir. Kontaktör; nüve, kontrol kontağında yer alan bobin, bakır halkalar ve kontakları birlikte hareket ettiren palet ve kontak bileşenlerinden oluşmaktadır.

Kontaktör görevi nedir?

Yüksek akım çeken devrelerde kullanılan, bobinine enerji verilmesiyle açık kontakları kapatan kapalı kontakları açan, uzaktan kontrole imkan veren elektromanyetik anahtarlara kontaktör adı verilir.

Kontaktör nedir ne işe yarar Nerelerde Kullanılır?

Kontaktör, motor sisteminin korunmasında etkili olan ve motorların anahtarlanmasında kullanılan etkili bir parçadır. Çalışma performansı açısından röleye benzeyen bir parçadır. Ancak yüksek akımlarda kullanıma uygundur. Uzaktan kolay kontrol edilir ve elektrik kontrol fonksiyonuna sahip bir anahtardır.

Kontak bloğu ne işe yarar?

Yardımcı kontaktör görünüş olarak güç kontaktörüne benzeyen fakat kontak yapısı röleyi andıran bir tür devre elemanıdır. Üzerinde çok farklı dizilimlerde açık ve kapalı kontaklar barındırır ve bu kontaklar kumanda devresinde çeşitli sinyalleri iletmek için kullanılır.

Kontaktör bobini nedir?

Elektromanyetik bir bobin kuvvetiyle kapanan, yay kuvvetiyle açılan anahtarlama düzenine kontaktör denir. Kontaktörler güç devrelerini anahtarlamada kullanılırlar. Rölelerle aynı prensiple çalışırlar. Röleden farkları daha büyük akımlar için imal edilmiş olmalarıdır.

Sessiz kontaktör nedir?

Sessiz kontaktör, uzaktan kontrol edilebilen, bobinin enerjilenmesinden sonra kontaklarının konum değiştirmesi prensibine göre çalışan ve bu esnada mekanik bir kontak gürültüsü yaymayan anahtarlama elemanıdır.

Normalde açık kontak ne işe yarar?

Normalde Açık (NO) Kontaklar: Bu kontaklar normal durumda açıktır ve elektrik akımını iletmezler. Mesela bir kontaktörün normalde açık kontağı kontaktör bobini enerjilenmediği sürece açıktır ve kontaktörün kontaklarından akım akmaz ve beslediği yük enerjisizdir.

Kontaktör neden yanar?

Bobin yanmasının sebebi:Kontaktör bobin uçlarına uygulanan gerilim, normalden düşük veya yüksek olduğunda bobin yanabilir. Ayrıca hava aralığındaki toz ve yabancı cisimler de bunu kolaylaştırır.

Sessiz kontaktör nerede kullanılır?

Sessiz çalıştığından dolayı tesisat kontaktörleri bina içi uygulamalarda tercih edilir. Evin içerisindeki, otel odasının içerisindeki, apartman içerisindeki panolarda veya sigorta kutularında tesisat kontaktörü kullanılır.