Felek nağme Mantıku t-Tayr kimin eseridir?

İçindekiler:

  1. Felek nağme Mantıku t-Tayr kimin eseridir?
  2. Gül Şehri hangi dönem?
  3. Mantıku t-Tayr hangi döneme aittir?
  4. Aruz Risalesi kimin eseri?
  5. Gülşehri Mantıku t-Tayr kaçıncı yüzyıl?
  6. Yunus Emre dizisinde kim kimdir?
  7. Yusuf Gökhan Atalay aslen nereli?

Felek nağme Mantıku t-Tayr kimin eseridir?

Gülşehrî Anadolu'daki Türk edebiyatının kuruluş evresinin sanatkârlık itibarıyla Yunus Emre'den sonra en önemli ismidir. İlk eserini Farsça yazmasına rağmen en büyük, en önemli ve kuşkusuz ki ölümsüz eseri, Türkçe kaleme aldığı Mantıku't-tayr'dır.

Gül Şehri hangi dönem?

Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri. Gülşehri on üçüncü yüzyıl sonlarıyla 14. yüzyıl başlarında Kırşehir'de yaşamış bir şeyh ve şair. Asıl adının Ahmed olduğu sanılmaktadır. Yunus Emre gibi, Anadolu tekke edebiyatının önde gelen isimlerindendir.

Mantıku t-Tayr hangi döneme aittir?

MANTIKU'T-TAYR – GÜLŞEHRÎ Eserin aslı İranlı ünlü yazar Feridüddin Attar'a aittir. 13. yüzyılda yazılan eser, 14. yüzyıl Anadolulu şair ve mutasavvıf Gülşehrî tarafından Türkçeye uyarlanmıştır.

Aruz Risalesi kimin eseri?

Aruz-ı Gülşehrî (Aruz Risalesi) Farsça olarak kaleme alınan on altı varaklık bir risaledir. Eserde çeşitli aruz kalıplarının terkip ve teşkilinden bahsedilmekte ve bunlarla ilgili örneklere yer verilmektedir.

Gülşehri Mantıku t-Tayr kaçıncı yüzyıl?

Mantıku't-Tayr: Eserin Türkçe karşılığı “Kuş Dili” dir. 1317'de yazdığı bu eser çeviri olmakla beraber çevirinin metninde değişiklikler yapan Gülşehrî, Attâr'ın pek çok hikâyesini kullanmamış, Mesnevi, Kelîle ve Dimne ile Kâbus name'den hikâyeler almıştır.

Yunus Emre dizisinde kim kimdir?

Tapduk Emre, Hacı Bektaş Veli, Mevlâna ile aynı çağda yaşamıştır. Tapduk Emre ile ilgili bilgiler oldukça azdır. Hâlbuki Tapduk Emre, Yunus Emre'nin hocasıdır. Yunus Emre gibi bir Ulu şahsiyeti yetiştirmiştir.

Yusuf Gökhan Atalay aslen nereli?

23 Mayıs 1974 yılında Ankara'da dünyaya gelen Yusuf Gökhan Atalay, 1994-1998 yılları arasında Konya Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda okudu. 2005 yılında İstanbul'a gelip yerleşen oyuncu 2014 yılında dünya evine girdi.