İçindekiler:
- Şeker miyop yapar mı?
- Tansiyon yükselmesi göze vurur mu?
- Yüksek şeker gözü etkiler mi?
- Insülinin yan etkisi var mıdır?
- Şeker hastalığında gözler şişer mi?
Şeker miyop yapar mı?
Kan şekerindeki dalgalanmalar, hiperglisemi ve hipoglisemi, gözün kırıcı tabakaları olan kornea ve lensin, kalınlığı - topografisini değiştirdiği için bir takım refraktif (
miyop, hipermetrop astigmat gibi) yani kırma kusurlarına neden olabilir. Var olan gözlük kusurunda da değişime neden olabilir.
Tansiyon yükselmesi göze vurur mu?
Beyin kanaması, felç, kalp, damar hastalıkları ve böbrek yetmezliğine yol açabilen hipertansiyonun vücutta en çok etkilediği organlar arasında göz de var. Hipertansiyonun gözün retina tabakasında yaptığı hasar nedeniyle, körlüğe kadar gidebilen hastalığa hipertansif retinopati deniliyor.
Yüksek şeker gözü etkiler mi?
Şeker hastalığı uzun dönemde gözde ciddi hasarlara yol açan ve vaktinde tedavi edilmezse körlükle sonuçlanan bir hastalıktır.
Şeker hastalığı
gözü üç şekilde
etkiler. En sık olanı sarı noktadaki damarların duvar yapısının bozulması ile oluşan sızıntılar ve sarı nokta ödemidir. Su toplanmasına bağlı olarak görme azalır.
Insülinin yan etkisi var mıdır?
İnsülin tedavisinin en önemli
yan etkisi kan şekeri düşmesidir (hipoglisemi). Kan şekeri 50 ml/dl'nin altına düştüğü zaman hipoglisemi görülür. Diğer günlere kıyasla daha fazla hareketliyseniz veya egzersiz yaparsanız hipoglisemi yaşabilirsiniz.
Şeker hastalığında gözler şişer mi?
Diyabet, gözde en çok retinaya zarar verir (retinopati). Fakat bu hasar çok yavaş oluşur. Uzun süren kan
şekeri yüksekliği ve kan basıncı yüksekliği retinadaki küçük damarlara zarar verir. Önce, damarlar
şişer ve zayıflar.