Mediastinal alanda lenf nodu nedir?

İçindekiler:

  1. Mediastinal alanda lenf nodu nedir?
  2. Mediastinal alan neresi?
  3. Akciğerde lenf nodu nedir?
  4. Mediastinum hangi bolge?
  5. Mediastinum sınırları nelerdir?
  6. Akciğerde görülen leke nedir?

Mediastinal alanda lenf nodu nedir?

Mediasten, göğüs boşluğu içinde önde göğüs kemiği, arkada omurgalar, yanlarda akciğerler ile sınırlanmış, içinde kalp, büyük damarlar ve lenf nodları ile sinir yapılarının yer aldığı bölgeye verilen addır. Bu alanda çok farklı doku bulunduğundan çok farklı tipte ve sayıda tümörler görülür.

Mediastinal alan neresi?

Anterior mediasten: Sternum ile perikard arasında kalan kısımdır. Çocuklarda timusu barındırırken, yetişkinlerde timusun regrese olmasıyla mediastenin en küçük bölümü haline gelir. Orta mediasten: Perikard, kalp, büyük damarlar, frenik sinir ve ana bronşları içeren en yoğun mediastinal bölgedir.

Akciğerde lenf nodu nedir?

Akciğer nodülleri, akciğer grafisinde veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramasında görülebilen yuvarlak, beyaz noktalar (küçük dokular) olarak görülen, 3 cm'den küçük kitleleridir. Akciğer nodülleri genellikle iyi huylu oldukları için herhangi bir tedavi gerektirmezler.

Mediastinum hangi bolge?

Mediasten veya mediastinum göğüs kafesinde yer alan, akciğerlerin arkasında kalan bölüm. Toraksın üstünden, diyaframa kadar uzanır. Kalp, kalbin büyük damarları, özafagus, trakea, frenik sinir, kardiak sinir, timus ve mediasten lenf nodlarını içerir.

Mediastinum sınırları nelerdir?

Mediasten, iki plevral kavite arasındaki toraks boşluğudur. Sınırları üstte torasik inlet, altta diyafram, önde ster- num, arkada torasik vertebralardır. Akciğer ve plevra dışındaki toraksın bütün yapıları mediasten içinde bulunur.

Akciğerde görülen leke nedir?

AKCİĞERLERDE NODÜL. Akciğerde yerleşen çapı 3cm'den küçük olan geçirilmiş enfeksiyon sonrası kalan bir sekel, iyi huylu bir akciğer tümörü veya akciğer kanseri ya da başka bir organ kanserinin akciğere yayılması ile ortaya çıkan lezyonlardır. Halk arasında “akciğerde leke” şeklinde de tanımlanırlar.