Afyon Kaymağı nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Afyon Kaymağı nasıl olur?
  2. Afyon Kaymağı içinde neler var?
  3. Afyon Kaymağı nasıl yenilir?
  4. Evde manda Kaymağı nasıl yapılır?
  5. Manda Kaymağı kaç kilo sütten yapılır?
  6. Kaymak içinde ne var?

Afyon Kaymağı nasıl olur?

Afyon Kaymağı ise manda sütünün tekniğine uygun bir ısıl işlemden geçirilerek (92 C'de en az 2 dakika) ve daha sonrada tekniğine uygun olarak soğutulması ile elde edilen süt ürünüdür. Bundan dolayı Afyon Kaymağında da süt yağı oranı ağırlıkça en az % 60 olmalıdır.

Afyon Kaymağı içinde neler var?

Manda ve inek sütünden elde edilen Afyon kaymağı tatlıların vazgeçilmez bir tamamlayıcısı ve lezzet kaynağıdır. Asıl tercih edilen kaymak manda sütünden elde edilendir. Manda kaymağı süt beyazı renginde olur, daha yağlıdır, daha lezzetli ve daha dayanıklıdır. İnek kaymağı biraz sarımsı olur ve daha az yağlıdır.

Afyon Kaymağı nasıl yenilir?

Afyonkarahisar'a özgü olan kaymak, manda sütünden elde edilendir. Kahvaltıda bal tüketilen kaymak, tatlıların tamamlayıcı lezzetidir. Bal, reçel ve pekmez gibi tatlı yiyeceklerle birlikte yiyebileceğiniz kaymak içeriğinde bol miktarda kalsiyum ve protein bulunmaktadır.

Evde manda Kaymağı nasıl yapılır?

Sütü ocakta, kısık ateşte üstü kaymak tutana kadar pişirmelisiniz. Buradaki en dikkat edilmesi gereken nokta süt pişerken kesinlikle karıştırmamalısınız. Kısık ateşte kaynayan sütü üzeri yeterince kaymak tutunca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Biraz dışarıda soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve 1 gün dinlendirin.

Manda Kaymağı kaç kilo sütten yapılır?

Bir manda günde 6-7 litre, en fazla 10 litre süt verir. Manda sütünün katkısız kullanılması önemli. 8-9 litre sütten 1 kg lüle kaymak çıkar.

Kaymak içinde ne var?

Gerçek kaymak lezzetine çok yakın bir kaymak hazırlamak için ihtiyacımız olan malzemeler; taze süt, krema ve nişasta. Taze sütün de tam yağlı bir süt olmasına özen gösterin. Taze sütünüz yoksa tam yağlı pastörize sütten de yapabilirsiniz. Öncelikle taze günlük sütünüzü kaynatıp ılımaya bırakın.