Perfüzyon sintigrafisi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Perfüzyon sintigrafisi nasıl yapılır?
  2. Akciğer sintigrafisi nasıl yapılır?
  3. Sintigrafi zararları nelerdir?
  4. Akciğer sintigrafisi ne demek?

Perfüzyon sintigrafisi nasıl yapılır?

Kalp Sintigrafisi (Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi) Film için düşük miktarda radyasyon içeren bir radyoaktif ilaç madde uygulanacak stres testinin sonunda (egzersiz veya ilaç ile) damar yoluyla verilecektir. Radyoaktif ilaç kan akımı yoluyla kalp damarlarına ve oradan kalp kasına ulaşır.

Akciğer sintigrafisi nasıl yapılır?

Nebülizör aracılığı ile hastanın birkaç dakika boyunca nefes almasını sağlamak için küçük dozda radyoaktif madde enjekte edilir. Nükleer tıp teknisyeninin yönlendirmesi ile yapılan işlemde, radyoaktif madde, tüp şeklindeki ağızlık veya burun ve ağza oturacak şekilde özel bir maske kullanılarak verilir.

Sintigrafi zararları nelerdir?

İncelemede damar genişletici ilaç kullanıldıysa, bazı hastalarda baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi yan etkiler oluşabilir. Genellikle ilaç verilmesini gerektirmeyecek kadar hafif etkilerdir ve birkaç dakika içinde geçer.

Akciğer sintigrafisi ne demek?

Akciğer perfüzyon/ventilasyon sintigrafisi, akciğerdeki kan damarlarının çoğunlukla bacak toplardamarlarından gelen pıhtılar ile tıkanması olarak tanımlanabilecek pulmoner emboli hastalığının araştırılmasına yönelik iki aşamalı bir tetkiktir.