Şeker hastalığı göze vurursa ne olur?

İçindekiler:

  1. Şeker hastalığı göze vurursa ne olur?
  2. Göze vuran şeker hastalığına ne iyi gelir?
  3. Yüksek şeker gözde ağrı yapar mı?
  4. Şekerin göze vurması nasıl belli olur?
  5. Göz dibi muayenesi nasıl yapılır?

Şeker hastalığı göze vurursa ne olur?

Şeker hastalığı retinadaki kılcal damarların yapısını bozar. Hücre kaybına yol açarak damar geçirgenliğinin bozulmasına, sarı nokta bölgesinde sıvı ve yağlı maddelerin birikmesine neden olur. Ayrıca kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına yol açar.

Göze vuran şeker hastalığına ne iyi gelir?

Diyabete bağlı retina tabakasındaki hasar için göze en sık uygulanan tedavi, son yıllara kadar lazerdi. Günümüzde ise, göz içi ilaç enjeksiyonlarıdır. Diyabetli kişiler göz doktoruna ne kadar erken başvururlarsa lazer ile elde edilen başarı oranı o kadar artmaktadır.

Yüksek şeker gözde ağrı yapar mı?

Şeker hastalığının kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi görme kayıplarına ve ağrılı göz tansiyonu yükselmelerine neden olurken; ani kan şekeri yükselmeleri, gözün sinir tabakasını zedeleyerek diyabetik retinopati hastalığına neden olabiliyor. Retinopati ise erken tedavi edilmezse ciddi görme kayıplarına yol açıyor.

Şekerin göze vurması nasıl belli olur?

Şeker hastalığı uzun dönemde gözde ciddi hasarlara yol açan ve vaktinde tedavi edilmezse körlükle sonuçlanan bir hastalıktır. Şeker hastalığı gözü üç şekilde etkiler. En sık olanı sarı noktadaki damarların duvar yapısının bozulması ile oluşan sızıntılar ve sarı nokta ödemidir. Su toplanmasına bağlı olarak görme azalır.

Göz dibi muayenesi nasıl yapılır?

Göz dibi muayenesi Özel mercekler kullanılarak gözün arka kısmı (vitreus, retina, optik sinir ve makula (sarı nokta)) detaylı olarak muayene edilir. Göz dibi muayenesi bulguları ile diyabet, hipertansiyon ve kalıtsal hastalıklar gibi sorunlar da teşhis edilebilir.