Yargıtay karar düzeltme ne kadar sürede Sonuclanir?

İçindekiler:

  1. Yargıtay karar düzeltme ne kadar sürede Sonuclanir?
  2. Karar düzeltme hangi daireye yapılır?
  3. Karar düzeltme kararın kesinleşmesine engel mi?
  4. Yargıtayda incelemede olan dosya ne zaman sonuçlanır 2019?
  5. HMK karar düzeltme kalktı mı?
  6. Karar düzeltme nedir hukuk?
  7. Onama kararı ne demek?
  8. Yargıtay yerel mahkeme kararını bozarsa ne olur?

Yargıtay karar düzeltme ne kadar sürede Sonuclanir?

Yargıtay'ın onama veya onamaya karşı başvurulan karar düzeltme isteminin reddine ilişkin kararlarının sonucu da, mahkeme başkatibince on beş gün içinde kendiliğinden taraflara bildirilir.

Karar düzeltme hangi daireye yapılır?

Danıştay karar düzeltme dilekçesi ile Danıştay dava dairelerine karar düzeltme istemi yapılabilmektedir.

Karar düzeltme kararın kesinleşmesine engel mi?

Yargıtay'ın onama kararına karşı başvurulan karar düzeltme talebinin reddi halinde, red tarihinde onanan mahkeme kararı kesinleşir. Mahkemece ilama kesinleşme şerhinin işlenmesi ilamın kesinleşmiş sayılması için zorunlu değildir.

Yargıtayda incelemede olan dosya ne zaman sonuçlanır 2019?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.

HMK karar düzeltme kalktı mı?

Yargıtay, istinaf mahkemesi tarafından verilen kararı bozduğunda, yeni bir karar verilmek üzere dava dosyasını geri gönderir. Hemen belirtmek gerekir ki, istinaf ve temyiz olağan kanun yolları olduğundan, hukuk davası için “karar düzeltme” kanun yolu ortadan kalkmıştır.

Karar düzeltme nedir hukuk?

Karar düzeltme istemi, aynı mahkemenin vermiş olduğu herhangi bir kararın, yeniden incelenmesi ve söz konusu mahkeme kararındaki hataların giderilmesini sağlayan kanuni bir yoldur.

Onama kararı ne demek?

Onama kararı yerel mahkemenin veya istinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararın hukuka aykırı olmadığını ve yerinde bir karar olduğunu belirtmesidir.

Yargıtay yerel mahkeme kararını bozarsa ne olur?

Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.