Kan gazı Nasıl Bakılır?

İçindekiler:

  1. Kan gazı Nasıl Bakılır?
  2. pCO2 ne demek?
  3. So2 değeri düşüklüğü nedir?
  4. Kan gazı po2 düşüklüğü nedir?
  5. Kan gazı için kan nereden alınır?
  6. Kan gazı neyi gösterir?
  7. Kan gazlarına ne için bakılır?

Kan gazı Nasıl Bakılır?

Kan gazında solunumun iki temel işlevine bakılmaktadır: ventilas- yon ve oksijenizasyon (5). Son yıllarda geliştirilen cihazlarla arter kan gazı analizinde glukoz, elektrolit, böbrek fonksiyonları, bilirubin, hemoglobin düzeyine de bakılabil- mekte ve metabolik durumla ilgili bilgi de edinilmektedir.

pCO2 ne demek?

PaO2, arteryel oksijen basıncı olup, arteryel kan gazı değerlendirmesi ile saptadığımız plazmadaki oksijen çözünmüşlüğüdür. FiO2, Fraction of Inspired Oxygen anlamına gelen bir kısaltmadır. Solunan her 100 birim hava molekülü içindeki toplam oksijen molekülünü gösteren ölçümdür.

So2 değeri düşüklüğü nedir?

Artiyel Kan Gazı So2 testi sonuçları solunum yolu ile oksijen ne kadar alındığını ve kandaki oksijen miktarı ile ile ilişkilidir. Artiyel Kan Gazı So2 testinin düşük düzeyde olması yeterince oksijen alınmadığını, normal sonuçlar ise genellikle oksijen alımının yeteli olduğunu göstermektedir.

Kan gazı po2 düşüklüğü nedir?

PaO2 (Parsiyel Oksijen Basıncı) Normal değerleri olarak kabul edilir. Bu değerler düştükçe kişilerde hipoksemi meydana gelir. Vücudun doku ve organlarına oksijen taşıyan kanın, düşük oksijen seviyesine sahip olması hipoksemi olarak adlandırılmaktadır.

Kan gazı için kan nereden alınır?

Çoğu kez bir arterden genellikle el bileğinin iç yüzeyinde, baş parmağın aşağısında nabzınızı hissedebildiğiniz noktada bazen de bir kol veninden kan alınır. Bebeklerde topuktan kapiller kan örneği alınır.

Kan gazı neyi gösterir?

Kan Gazı Nedir? Arteriyel kan gazı; solunum ve dolaşım sorunu ile karşı karşıya kalan kritik hastaların değerlendirilmesinde ve özellikle kandaki oksijen takibinin yapılmasında kullanılan bir testtir.

Kan gazlarına ne için bakılır?

Oksijenlenme ve asit/baz durumunuzu değerlendirmek için kan gazı ölçümleri yapılmaktadır. Asit/baz dengesizliğine bağlı giderek kötüleşen yakınmalarınız, solunumda zorlanma veya nefes darlığı gibi belirtileriniz varsa tipik olarak kan gazları ölçümü yapılmaktadır.