Akciğer zarı yırtılırsa ne olur?

İçindekiler:

  1. Akciğer zarı yırtılırsa ne olur?
  2. Akciğer zarı patlaması nedir?
  3. Akciğer yırtılması iyileşir mi?
  4. Akciğerin sönmesi nasıl anlaşılır?
  5. Pnömotoraks tekrar eder mi?
  6. Pnömotoraks geçer mi?

Akciğer zarı yırtılırsa ne olur?

Akciğerin etrafındaki bu zarda herhangi bir sebep ile yırtılma olursa, bu boşluğa hava dolar ve baskı altında kalan akciğer balon gibi söner. "Pnömotoraks" adı verilen bu durumda akciğer, sönen bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak kısmen ya da tamamen solunum işlevini yerine getiremez hale gelir.

Akciğer zarı patlaması nedir?

Akciğer yüzeylerinde oluşabilecek ve sağlıklı kişilerde herhangi bir rahatsızlığa sebep olmayan bleb veya bül olarak adlandırılan hava keseciklerinin patlayarak akciğerin içindeki havanın plevra yapraklarının arasına dolması nedeniyle oluşan basınç farkının altında akciğer çöker ve primer (birincil) spontan (kendi ...

Akciğer yırtılması iyileşir mi?

Tedavideki temel prensip göğüs boşluğunda biriken havayı boşaltmak ve akciğer üzerindeki baskıyı azaltmaktır. Bu sebeple, göğüs boşluğuna bir tüp yerleştirilerek hava tahliye edilebilir. Hastaların büyük kısmında bu tedavi yeterli olur, zira akciğerdeki yırtık alanı birkaç günde kendini yenileyerek kapanır.

Akciğerin sönmesi nasıl anlaşılır?

Belirtiler hastalığın şiddetine göre değişir. Genellikle ani başlayan ve şiddetli göğüs ağrısı ile birlikte nefes darlığı görülür. Eğer kaçak büyük ve akciğer sönmüşse hastada ani tansiyon düşüklüğü ve şok gelişebilir. Eşlik eden diğer belirtiler öksürük, nabızda hızlanma ve dudaklarda morarma olabilir.

Pnömotoraks tekrar eder mi?

İlk kez pnömotoraks gelişip dren ile iyileşen bir hastada tekrar gelişme oranı %20-30. İki kez pnömotoraks geçirmiş ve sadece dren takılarak tedavi edilmiş kişilerde bunun 3. kez olma olasılığı %40-50. Ameliyat olmuş kişilerde ise pnömotoraksın tekrar etme olasılığı %3-5'tir.

Pnömotoraks geçer mi?

Cevap: Az miktarda ve belirti vermeyen veya hafif belirti veren pnömotoraks, aralıklı oksijen tedavisi ve takip ile herhangi bir girişime gerek olmaksızın kendiliğinden geriler.