Evde uçucu yağ nasıl elde edilir?

İçindekiler:

  1. Evde uçucu yağ nasıl elde edilir?
  2. Doğal esans nasıl yapılır?
  3. Hangi bitkilerden uçucu yağ elde edilir?
  4. Hangi bitkilerden yağ elde edilir?
  5. Koku esans nasıl elde edilir?

Evde uçucu yağ nasıl elde edilir?

Uçucu yağların büyük çoğunluğu buhar damıtma ile elde edilmektedir. İşlem, uçucu yağ içeren bitki bölümlerinin buhar üretmek için yapılan buhar kazanları içerine direkt buhara maruz bırakılması veya sıcak suya batırılmasını içerir.

Doğal esans nasıl yapılır?

Esans yapılırken bitkilerin çiçek, meyve ve kök kısımlarında bulunan kokulu uçucu yağlar, % 96'lık alkolde çözündürülür. Elde edilen bu çözelti damıtılarak esans haline getirilir.

Hangi bitkilerden uçucu yağ elde edilir?

Türkiye de, uçucu yağ veren bitkiler yönünden, çok zengin bir ülkedir. Uçucu yağlar bitki organlarının herhangi birinde, örneğin flos (lavanta çiçeği), petal (gül), folia (nane yaprağı), fructus (anason meyvesi), herba (kekik otu), cortex (tarçın kabuğu), radix (kediotu kökü)ya da lignum'da (gayak odunu) bulunabilir.

Hangi bitkilerden yağ elde edilir?

Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).

Koku esans nasıl elde edilir?

Esans yapılırken bitkilerin çiçek, meyve ve kök kısımlarında bulunan kokulu uçucu yağlar, % 96'lık alkolde çözündürülür. Elde edilen bu çözelti damıtılarak esans haline getirilir. Tüm bu uğraşılar da onu değerli kılar.