Kan tahlilinde indirekt bilirubin nedir?

İçindekiler:

  1. Kan tahlilinde indirekt bilirubin nedir?
  2. Kandaki bilirubin nedir?
  3. BIL negatif ne demek?
  4. Patolojik sarılık nasıl geçer?
  5. Gilbert sendromu nasıl geçer?

Kan tahlilinde indirekt bilirubin nedir?

İndirekt bilirubin, suda çözünmeyen bilirubindir. Eritrositin yıkımı ile oluşur, kanda albumine bağlı olarak karaciğere taşınır. Karaciğerde indirekt bilirubin glukuronik asitle birleştirilir ve suda eriyebilen direkt (konjuge) bilirubin oluşur.

Kandaki bilirubin nedir?

Bilirubin, kan elemanlarından olan alyuvarların yıkımı sonucu ortaya çıkan bir maddedir. Kandaki bilirubin karaciğer tarafından işlenir ve safraya karıştırılır. Safra içeriğiyle birlikte bağırsağa geçen bilirubin gaita yoluyla vücuttan dışarı atılır.

BIL negatif ne demek?

BIL: Bilirubin; idrarda bilirubinin negatif yani olmaması gerekiyor. Şayet idrarınızda bilirubin rastlandıysa sarılık hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.

Patolojik sarılık nasıl geçer?

Fizyolojik sarılık kendiliğinden geçtiğinden herhangi bir tedavi gerektirmez. Patolojik sarılığın tedavisi ise sebebe yönelik gerçekleştirilir. Bu noktada en korkulan durum artan bilirubin seviyesinin beyne ve sinirlere zarar vermesidir. Bunu önlemek için ışık tedavisi olarak adlandırılan fototerapi tedavisi uygulanır.

Gilbert sendromu nasıl geçer?

Gilbert sendromunun tedavisi yoktur. Genellikle tedavi gerektirmeyen zararsız bir hastalıktır. Bununla birlikte, düşük bilirubinli bu hastalıkta eksik olan enzimin, vücuttan bazı ilaçların temizlenmesinde rol oynadığı bilinmektedir. Bu durum enzim eksikliği olduğundan ilaç kullanırken ciddi yan etkilere neden olabilir.