Sıtma teşhisi nasıl konur?

İçindekiler:

  1. Sıtma teşhisi nasıl konur?
  2. Sıtma hastalığı nerelerde görülür?
  3. Sıtma hastalığının sebebi nedir?
  4. Sıtma geldiğinde ne yapılır?
  5. Valerya hastalığı nedir?

Sıtma teşhisi nasıl konur?

Tanı ve Tedavi Sıtmanın kesin tanısı mikrobiyolojik inceleme ile konur. Mikrobiyolojik tanıda tüm dünyada en yaygın kullanılan yöntem, hastanın parmak ucundan alınan kanın lama yayılıp boyanmasıyla hazırlanan preparatların ışık mikroskobu altında incelenmesidir.

Sıtma hastalığı nerelerde görülür?

Hastalık en çok Afrika kıtasında olmakla beraber, Asya, Güney Amerika, Uzak Doğu ve Orta Doğu'nun bazı ülkelerinde görülür. Ülkemizde yerli vaka görülmemektedir. Ancak sıtmanın endemik olduğu ülkelere gidenler hastalık etkeni paraziti buralardan alarak hasta olabilmektedir.

Sıtma hastalığının sebebi nedir?

Etken Bir parazit hastalığı olan sıtmanın etkeni, Plasmodium cinsi kan parazitidir. Protozoonların Apicomplexa şubesinde bulunan Plasmodium'ların çeşitli omurgalıları enfekte eden yaklaşık 156 türü tanımlanmıştır. İnsanlarda hastalık yapan, esas olarak 4 tür vardır: P. falciparum, P. vivax, P. ovale, P. malaria.

Sıtma geldiğinde ne yapılır?

Sıtmadan korunma yolları ise şu şekilde belirtilmektedir: - Endemik bölgelerde taramalar yapılmalı ve sıtmalar belirlenerek tedavisi yapılmalıdır. - Nüfus hareketlerinin kontrol edilmesi gerekir. - Endemik bölgeye gidenlere haftada bir tablet chlotoquine veya tablet pirimetamin verilmesi gerekir.

Valerya hastalığı nedir?

Cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma, seyahat hastalıklarından biridir. Sıtma hastalığı insanlara esas olarak parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmaktadır. Bulaştıktan sonraki ilk 6 ay içinde hemen hemen tüm hastalarda sıtma semptomları başlamaktadır.