Yasal kira artışı nasıl hesaplanır?

İçindekiler:

  1. Yasal kira artışı nasıl hesaplanır?
  2. Işyeri kira artışı ÜFE mi TÜFE mi?
  3. 2021 Temmuz ayı kira artışı ne kadar?
  4. Sözleşme bitince kiracıyı çıkarabilir mi?

Yasal kira artışı nasıl hesaplanır?

Geçen yılın aynı oranına göre: Yİ-ÜFE ya da TÜFE üzerinden geçen yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınarak kira artışı hesaplanır. 12 aylık ortalama: 12 aylık TÜFE ve Yİ-ÜFE aylık ortalaması toplanır ve 2'ye bölünür. Kira artışı, çıkan sonuç üzerinden hesaplanır.

Işyeri kira artışı ÜFE mi TÜFE mi?

Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor. Ev sahipleri yasal oranı aşarak zam yaparsa kiracının bu duruma hukuksal yoldan itiraz etme hakkı bulunuyor.

2021 Temmuz ayı kira artışı ne kadar?

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, TÜFE 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,80, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10,41, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,95 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,15 artış gerçekleşti.

Sözleşme bitince kiracıyı çıkarabilir mi?

Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır sorusunun cevabı 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 347 ve devamına göre verilir. ... Yani örneğin 1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiraya veren kiracıyı süre bitti diyerek evden – işyerinden çıkaramaz.