Brusella hastalığı geçer mi?

İçindekiler:

  1. Brusella hastalığı geçer mi?
  2. Hayvan hastalığı nasıl bulaşır?
  3. Brusella hastalığı nasil anlasilir?
  4. Brusella olan ne yememeli?

Brusella hastalığı geçer mi?

Hastalığın kişiden kişiye bulaşması çok nadir görülen bir durumdur. Fakat emziren annelerden anne sütü yoluyla bebeklerine geçebilir. Brusellanın bulaşma yolları arasında şunlar sayılabilir; Pastörize edilmemiş süt veya az pişmiş et gibi hasta hayvana ait besinler yoluyla.

Hayvan hastalığı nasıl bulaşır?

Brusella bakterisi insanlara temel olarak üç farklı yol üzerinden bulaşır: Beslenme (ağız) yoluyla: Enfekte olan hayvanların çiğ etlerinin veya pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi sonucu bakteri insanlara geçebilir. Solunum yoluyla: Bakteri hava yoluyla hayvanlardan insanlara taşınabilir.

Brusella hastalığı nasil anlasilir?

Akut; ateş, halsizlik, terleme, miyalji, iştah kaybı ve sırtta ağrı gibi belirtiler oluşturur. Subakut; bir kaç haftalık ateş olma ve düzelme değişiklikleri ve iskelet, kas sisteminde belirtiler ortaya çıkmaktadır. Kronik; uzun süreli ateş, kronik olarak yorgunluk ve nöropsikiyatrik şikayetler baş gösterir.

Brusella olan ne yememeli?

Pastörize olmayan veya iyice kaynatılmamış sütten yapılan süt ürünleri (peynir, krema, tereyağı, kaymak, dondurma gibi) tüketilmemelidir. Salamura peynirler en az 3 ay, yumuşak peynirler en az 6 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir. Et ve et ürünleri yeterince pişirilmeden tüketilmemelidir.