Regl olunca oruç nasıl bozulur?

İçindekiler:

  1. Regl olunca oruç nasıl bozulur?
  2. Adet kanaması ne kadar olursa oruç bozulur?
  3. Az gelen adet kanaması orucu bozar mı?
  4. Oruçlu iken adet gören kadın ne yapar Diyanet?
  5. Adetli iken oruç tutmak günah mıdır?
  6. Adet tam bitmeden oruç tutulur mu?
  7. Âdet lekesi görünce oruç bozulur mu?

Regl olunca oruç nasıl bozulur?

Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276).

Adet kanaması ne kadar olursa oruç bozulur?

Bu süre Hanefîlere göre en az üç, en çok on gün olabilir. Âdet günlerinin süresi, daha önce yaşanmış tecrübelere göre belirlenir. Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir.

Az gelen adet kanaması orucu bozar mı?

AKINTI ORUÇ BOZAR MI? Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.

Oruçlu iken adet gören kadın ne yapar Diyanet?

Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder.

Adetli iken oruç tutmak günah mıdır?

KADINLAR ADETLİYKEN ORUÇ TUTABİLİR ? Özel günlerindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz.

Adet tam bitmeden oruç tutulur mu?

Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama adet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır.

Âdet lekesi görünce oruç bozulur mu?

Hanefi mezhebine göre kadınların 10 güne kadar olan kanamaları normal, daha fazla olan süreler ise özür olarak kabul edilir. Eğer kahverengi leke görülmesi 10 günlük süre içindeyse orucu bozar. 10 günden sonraki lekeler ise artık adet bitmiş kabul edileceğinden orucu bozmaz. Bu dönemlerde kadınlar oruçlarını tutabilir.