Mahkemede çelişkili ifade verirse ne olur?

İçindekiler:

  1. Mahkemede çelişkili ifade verirse ne olur?
  2. Çelişkili ifade ne demek?
  3. Sorgu kim tarafından yapılır?
  4. Savcılığa ifade verdikten sonra ne olur?
  5. Karakola ifade vermeye gitmezsem ne olur?
  6. Iç çelişki ne?
  7. Ceza muhakemesinde serbest delil ilkesi nedir?
  8. Soruşturma evresinde suç şüphesi altında bulunan kişiye ne denir?
  9. Savcı ifadeye çağırdı gitmezsem ne olur?
  10. Bilgi Alma ifade tutanağı nedir?
  11. Totoloji ve çelişki nedir?

Mahkemede çelişkili ifade verirse ne olur?

1- CMK'nın 148/4 maddesinde yer alan "Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz" ve aynı yasanın 213. maddesinde yer alan "Aralarında çelişki bulunması halinde; sanığın, hâkim veya mahkeme huzurunda yaptığı ...

Çelişkili ifade ne demek?

Bir önerme veya yargının aynı anda hem onaylanması hem de inkâr edilmesi olayı olarak açıklanır. Bu kavram günlük hayatta da “çelişkili davranmak” şekliyle sıklıkla kullanılır. Genellikle sözleriyle davranışları birbiriyle uyumlu olmayan insanları ifade ederken bu tabir kullanılır.

Sorgu kim tarafından yapılır?

Sorgu, şüpheli veya sanığın hakim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelmektedir. Sorgu, hem soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliği tarafından hem de kovuşturma aşamasında ceza davasının açıldığı yetkili ve görevli mahkeme tarafından yapılmaktadır.

Savcılığa ifade verdikten sonra ne olur?

İfadeden sonra kişi genellikle savcı tarafından tutuklama veya adli kontrol istemiyle sulh ceza hakimliğine sevkedilir. Burada sulh ceza hakimi şüphelinin yargılama süresince tutuklu veya serbest şekilde yargılanacağına karar verir. Bu sorgunun konusu tamamen kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı üzerinedir.

Karakola ifade vermeye gitmezsem ne olur?

Karakola ya da savcılığa ifade vermek için çağrıldığınızda bu durum ya da verdiğiniz ifade herhangi bir şekilde adli sicile işlemez. Sadece ifade vermeye gitmediğiniz takdirde hakkınızda yakalama kararı çıkartılırsa bu yakalama kararı polis tarafından tutulan GBT (Genel Bilgi Tarama) adlı sisteme kaydedilecektir.

Iç çelişki ne?

Bir olayın ya da nesnenin içinde gerçekleşen çelişki. ... Birbirinden başka olay ya da nesneler arasındaki çelişkiyi dile getiren dış çelişki deyimi karşılığında kullanılır. Gelişme sürecinde belirleyici rol oynayan temel çelişkiler iç çelişki'lerdir.

Ceza muhakemesinde serbest delil ilkesi nedir?

Ceza muhakemesi hukukumuzda delillerle ilgili geçerli olan bir diğer ilke, "delil serbestisi" ilkesidir. ... CMK m.217 uyarınca “hâkim, kararını ancak duruşmaya getirilmiş ve huzurunda tartışılmış delillere dayandırabilir. Bu deliller hâkimin vicdanî kanaatiyle serbestçe takdir edilir”.

Soruşturma evresinde suç şüphesi altında bulunan kişiye ne denir?

Şüpheli, Sanık, Tutuklu, Hükümlü ve Hükümözlü Nedir? (CMK 2/1-a) Şüpheli, soruşturma evresinde, suç şüphesi altında bulunan kişidir. Sanık, kovuşturmanın başlamasından itibaren hükmün kesinleşmesine kadar, suç şüphesi altında bulunan kişidir.

Savcı ifadeye çağırdı gitmezsem ne olur?

İfadeye Gitmezsem Ne Olur: Usulüne uygun şekilde ifadeye çağrıldığı halde gitmeyen kişi hakkında zorla getirme kararı verilir. ... Yani kişi başlangıç aşamasında susma hakkını kullanabilir. Bu durum tamamen bir ceza muhakemesi stratejisidir.

Bilgi Alma ifade tutanağı nedir?

Kolluk kuvveti sizi bir konudan dolayı bilgi sahibi ifadenizi almak isteyebilir. ... Kolluk kuvvetine bilgi sahibi ifade vermek istemediğinizi bildirebilirsiniz. Kolluk kuvveti bu duruma ilişkin bir tutanak hazırlar ve size ait kimlik, adres ve iletişim bilgilerinizin bulunduğu tutanağı savcılığa gönderir.

Totoloji ve çelişki nedir?

Bir bileşik önerme, kendisini meydana getiren her değer için daima doğru olduğunda bu bileşik önerme türü totoloji olarak ifade edilir. Daima yanlış olması halinde bileşik önermeye çelişki denilmektedir. ... Yanlış olanlara ise yanlış önerme denir.