Bir çokluğun basit kesir kadarını bulma nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Bir çokluğun basit kesir kadarını bulma nasıl yapılır?
  2. Basit kesir kadarını bulunuz ne demek?
  3. Kesir hesaplama nasıl yapılır?
  4. Birim kesir kadarı nedir?
  5. Payları eşit kesirler nasıl karşılaştırılır?
  6. 133 ün 2 7 si kaç eder?
  7. Bir kesrin tamamı nasıl bulunur?
  8. Paylar eşitse nasıl sıralama yapılır?

Bir çokluğun basit kesir kadarını bulma nasıl yapılır?

Not: Herhangi bir çokluğun basit kesir kadarını bulabilmek için öncelikle elimizdeki sayıyı paydaya böleriz. Daha sonra çıkan sayıyı pay ile çarparız ve sonucu bulmuş oluruz.

Basit kesir kadarını bulunuz ne demek?

Başka bir deyişle, bir çokluğun basit kesir kadarını bulabilmek için çokluğu kesrin paydasına bölüp, bulduğumuz sonucu kesrin payı ile çarpabiliriz.

Kesir hesaplama nasıl yapılır?

Örneğin, 1/3 + 2/5 için ortak bir payda bulmak için, 1 ve 3 rakamları 5 ile çarpılır. 2 ile 5 rakamları da 3 ile çarpılır. Bu işlemler sonucunda 5/15 + 6/15 elde edilir. Bu aşamadan sonra kesirler hesaplanabilir.

Birim kesir kadarı nedir?

Payı 1 olan kesirlere birim kesir denmektedir. Yani diğer bir deyişle payı her zaman sabit olarak bir kalan ancak paydası değişebilen kesirler birim kesirdir. Bu kesirler büyüyebilir ya da küçülebilir.

Payları eşit kesirler nasıl karşılaştırılır?

Buna göre, paydaları eşit kesirlerden payı büyük olan, daha büyük bir miktarın bütüne oranıdır ve diğer kesirden daha büyüktür. Paydaları eşit kesirlerden payı büyük olan daha büyük olduğuna göre, bu kesirlerin sıralaması payların sıralaması ile aynıdır.

133 ün 2 7 si kaç eder?

Cevap: ç) 133'in 2/7 = 133 x 2 / 7 = 38.

Bir kesrin tamamı nasıl bulunur?

Başka bir deyişle, basit kesir kadarı verilen bir çokluğun tamamını bulabilmek için, verilen sayıyı kesrin payına bölüp, bulduğumuz sonucu kesrin paydasıyla çarpabiliriz.

Paylar eşitse nasıl sıralama yapılır?

Payları Eşit Olan Kesirleri Sıralama Burada paydası daha küçük olan kesir daha büyüktür. Şimdi yukarıda verilmiş olan ve payları aynı kesirleri inceleyelim ve büyükten küçüğe doğru sıralayalım. Eğer payları aynı ise bu defa sıralama için paydalarına bakarız. Hangi kesrin paydası küçük ise o kesir daha büyüktür.