Basit usulde vergi mükellefi kimdir?

İçindekiler:

  1. Basit usulde vergi mükellefi kimdir?
  2. Basit usule tabi olanlar kimlerdir?
  3. Basit usulde vergilendirilen mükellefler hangi ticari defteri tutmak zorundadırlar?
  4. Basit usulde vergilendirilen mükellefler kimlerdir?
  5. Gerçek Usul hangi defteri tutar?
  6. Basit usul mükellefler hangi beyannameleri verir?
  7. Basit usulde defter tutulur mu?

Basit usulde vergi mükellefi kimdir?

Basit Usule Tabi Olmanın Şartları Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir. Kira bedelinin kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 tl'yi aşmaması gerekir.

Basit usule tabi olanlar kimlerdir?

Basit usule tabi mükellefler, marangoz, mahalle bakkalı, küçük esnaf, terzi, berber, tesisatçı gibi meslek gruplarını kapsar. Ama belirttiğim bu mesleklerin hepsi de basit usul mükellefi olamazlar elbette. Çünkü basit usule tabi olmanın bir genel bir de özel olmak üzere iki temel şartı vardır.

Basit usulde vergilendirilen mükellefler hangi ticari defteri tutmak zorundadırlar?

Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin, bir takvim yılı içinde aldıkları mallara ve hizmetlere ait alış belgeleri ve yaptıkları giderler ile hasılat belgeleri kayıtlarının tutulduğu bürolarda muhafaza edilecektir.

Basit usulde vergilendirilen mükellefler kimlerdir?

Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartları Kendi işinde bilfiil çalışmak ya da bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmamaktadır.

Gerçek Usul hangi defteri tutar?

Gerçek usule tabi mükellefler tutacakları defterler yönünden iki sınıfa ayrılırlar. Birinci sınıf tacirler bilanço esasına göre defter tutarken, ikinci sınıf tacirler ile işletme hesabı esasına göre defter tutarlar.

Basit usul mükellefler hangi beyannameleri verir?

Basit usule tabi mükellefler “ Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi” ile “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi”ni Sistem üzerinden gönderebileceklerdir. Katma değer vergisi mükellefiyeti olanlar “KDV Beyannamesi”ni de gönderebilecektir.

Basit usulde defter tutulur mu?

Gelir Vergisi Kanunun 46. Maddesine göre basit usulde vergilendirilenler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanunu'nun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile bu Kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabidirler.