Hipofiz Nedir görevleri?

İçindekiler:

  1. Hipofiz Nedir görevleri?
  2. Hipofiz bezi neyi kontrol eder?
  3. Hipofiz bezi hangi hormonların üretimini kontrol eder?
  4. Hipofiz bezi beynin hangi bölümünde?
  5. Gonadotropinler nedir?

Hipofiz Nedir görevleri?

HİPOFİZ; beynin alt kısmında bulunan yaklaşık 0.5 gram ağırlığında çeşitli hormonlar salgılayan bir endokrin bezdir (Şekil 1). Endokrin bezler çeşitli hormonları üretip dolaşıma salgılayarak vücudun diğer bölgelerindeki hedef organları uyarıp fonksiyon görmesini sağlarlar.

Hipofiz bezi neyi kontrol eder?

Hipofiz bezi, ön ve arka bölümünden farklı hormonlar salgılayarak tiroid bezi, böbrek üstü bezi, erkeklerde testisler ve kadınlarda yumurtalıklar gibi diğer endokrin bezlerin çalışmalarını düzenler.

Hipofiz bezi hangi hormonların üretimini kontrol eder?

Ön hipofiz bezinden salgılanan, diğer endokrin bezlerinin işlevlerini düzenleyen dört hormon vardır. Bu hormonlar arasında tiroid uyarıcı hormon (TSH), adrenokortikotropik hormon (ACTH), folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinizan hormonlar (LH) bulunur.

Hipofiz bezi beynin hangi bölümünde?

Hipofiz bezi, beyin tabanında Sella Turcica (Türk Eğeri) adı verilen kemik yapının içinde bulunan, bezelye büyüklüğünde bir salgı bezidir. Vücudumuzdaki çeşitli hormonların salgılanmalarını düzenleyen hayati öneme sahip bir organdır.

Gonadotropinler nedir?

Gonadotropinler, hipofizin ön lobundan salgılanan, kadınlarda overlerin, erkeklerde testislerin fonksiyonlarını düzenleyen hormonlardır. Seks hormonlarının sentezi (estrojenler, androjenler, progesteron), ovülasyon ve spermatogenez için gereklidir.