Bitkisel yağ kaynakları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Bitkisel yağ kaynakları nelerdir?
  2. Bitkisel yağlar nelerdir?
  3. Organik yağlar nelerdir?
  4. Bitkisel yağ kaynakları kaça ayrılır?
  5. Hangi bitkisel yağlarda kabuk soyma işlemi uygulanır?
  6. Uçucu yağlar nasıl elde edilir?

Bitkisel yağ kaynakları nelerdir?

Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).

Bitkisel yağlar nelerdir?

Çeşitleri ve Tüm Faydalarıyla Bitkisel Yağlar Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.

Organik yağlar nelerdir?

Bitkisel yağlar; menekşe yağı, mersin yağı, melisa yağı, nane yağı, papatya yağı, okaliptüs yağı, portakal yağı, sarımsak yağı, soya yağı, susam yağı, tarçın yağı, zencefil yağı, keten yağı, havuç yağı, kekik yağı, greyfurt yağı, gül yağı, hint yağı , jojoba yağı, karabiber yağı, kakao yağı, kabak çekirdeği yağı, ...

Bitkisel yağ kaynakları kaça ayrılır?

Ülkemizde tropik yağlı bitkiler (hindistan cevizi, palm çekirdeği yağı vb.) bütün yağlık bitkiler yetişmektedir. Bitkisel yağ kaynakları 2' ye ayrılır: Yağlı tohumlardan elde edilen yağlar: Ayçiçeği, çiğit, susam, kolza, aspir, soya fasulyesi gb. tohumlardan elde edilen yağlar bu gruba girer.

Hangi bitkisel yağlarda kabuk soyma işlemi uygulanır?

 Pamuk tohumu, ayçiçeği ve yerfıstığı gibi esnek kabuklarla kaplı yağlı tohumların kabuklarının soyulmasında bar ve disk kabuk soyucular kullanılır.  Keten tohumu, kolza ve susam gibi çok küçük hacimli yağlı tohumlarda kabuk soyma işlemi çok zor olduğundan uygulanmaz.

Uçucu yağlar nasıl elde edilir?

Uçucu yağların büyük çoğunluğu buhar damıtma ile elde edilmektedir. İşlem, uçucu yağ içeren bitki bölümlerinin buhar üretmek için yapılan buhar kazanları içerine direkt buhara maruz bırakılması veya sıcak suya batırılmasını içerir.