Tutulmalar nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Tutulmalar nasıl olur?
  2. Ay tutulması dünyanın her yerinden görülebilir mi?
  3. Güneş tutulması aynı yerde kaç yılda bir olur?
  4. Neden yılda 12 kez Ay tutulması gerçekleşmiyor?
  5. Neden her yeniay evresinde Güneş tutulması veya her dolunay evresinde Ay tutulması gerçekleşmez?

Tutulmalar nasıl olur?

Tutulmalar ışığın doğrusal yayılması sonucu oluşan bir gölge olayıdır aslında. Bir ışık kaynağından gelen ışığın bir engel sebebiyle aydınlatamadığı bölgelere gölge denir. ... Tutulmaların sebebi Ay'ın Dünya etrafında 29.5 günde bir dolanması sonucu Ay'ın ve Dünya'nın gölgesinin birbirlerinin üzerine düşmesidir.

Ay tutulması dünyanın her yerinden görülebilir mi?

Ay tutulması, yeryüzünün Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilir. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. ... Bu durumlarda Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer.

Güneş tutulması aynı yerde kaç yılda bir olur?

Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir.

Neden yılda 12 kez Ay tutulması gerçekleşmiyor?

Bu durumun nedeni Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzleminin tam olarak çakışmamasıdır. Ay'ın Dünya etrafındaki yörünge düzlemi ile Dünya'nın Güneş etrafındaki yörünge düzlemi arasındaki açı yaklaşık 5°dir. Ay'ın ve Dünya'nın yörüngeleri yıl içinde iki kere kesişir.

Neden her yeniay evresinde Güneş tutulması veya her dolunay evresinde Ay tutulması gerçekleşmez?

Fakat her yeni ay evresinde Güneş tutulması gerçekleşmesi söz konusu değildir. ... Fakat Ay ile Dünya'nın yörüngelerinin arasında 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı farkından dolayı her dönüşte Dünya, Ay ve Güneş dik bir doğrultuda bulunmadığından her dönüşte Güneş tutulması gerçekleşmez.