Miyom neye sebep olur?

İçindekiler:

  1. Miyom neye sebep olur?
  2. Kadınlarda rahimde miyom neden oluşur?
  3. Miyom nasıl muayene edilir?
  4. Miyom riskli midir?

Miyom neye sebep olur?

Miyomların kesin nedeni bilinmemekle beraber östrojenin (kadınlık hormonu), miyomların büyümesine yol açtığı düşünülmektedir. Gebelik sırasında, salınan östrojen miktarı arttığından miyomlar bu dönemde büyür. Menopoz döneminde ise östrojen düzeyi azalır ve miyomlar küçülür.

Kadınlarda rahimde miyom neden oluşur?

Rahimde miyom olan hastalarda ailesel yatkınlığın etkisi olduğu düşünülmektedir. Annesinde ya da kız kardeşinde miyom görülen kadınlarda miyom daha sık görülmektedir. Kalıtımın yanında özellikle östrojen ve progesteron hormonlarındaki düzensizliklerin rahimdeki kas hücrelerindeki büyümeyi başlattığı söylenmektedir.

Miyom nasıl muayene edilir?

Miyomların tanısında aşağıdaki yöntemler kullanılır: n Ultrason, yüksek frekanstaki ses dalgalarını kullanarak üreme organlarının görüntülenmesini sağlar. Miyomlar 1 cm'den küçük veya çok büyük ise ultrason ile inceleme sağlıklı sonuç vermeyebilir. Bilgisayarlı tomografi ile rahmin üç boyutlu görüntüsü elde edilir.

Miyom riskli midir?

Rahim iç zarına yerleşmiş miyomlar aşırı kanama yapma açısından diğerlerinden daha tehlikelidir. Karın içine doğru büyüyen miyomlarda ise özellikle 8 cm ve 10 cm üzerindeki miyomlarda diğer organlara bası yapma açısından diğerlerine göre daha tehlikelidir. Ancak standart bir tehlikeli miyom boyutu yoktur.