HPV testi adetliyken yapılır mı?

İçindekiler:

  1. HPV testi adetliyken yapılır mı?
  2. Bakire biri rahim ağzı kanseri olur mu?
  3. Bakireler HPV olur mu?
  4. Smear testi ne zaman belli olur?
  5. Smear testi ne sıklıkla yapılmalıdır?
  6. HPV testi nasıl yapılır kadın?
  7. Genç kızlarda rahim kanseri görülür mü?

HPV testi adetliyken yapılır mı?

Adetliyken smear testi alınmaz. Smear için en uygun zaman adet kanaması tamamen bittikten sonraki günlerdir, yani adet sonrası herhangi bir zamanda alınabilir. Adet bittikten 1-2 gün sonra, cinsel ilişkiye girmeden önce test alınabilir.

Bakire biri rahim ağzı kanseri olur mu?

Bu virüs cinsel temasla geçer. Dolayısıyla cinsel aktivite, cinsellik bu kanserin ortaya çıkmasındaki en büyük faktördür. Hiç cinsellik yaşamamış bakire kadınlarda, rahim ağzı kanserinin görülme olasılığı yüzde 0'dır.

Bakireler HPV olur mu?

Ancak bilinenin aksine Human Papilloma Virüsü, Hepatit B ya da HIV gibi cinsel birliktelikten ziyade cinsel temas yolu ile bulaşır ve bu nedenle bakire kızlarda da HPV görülebilir.

Smear testi ne zaman belli olur?

Smear testi sonuçlanması çok uzun süren bir test değildir. Tabi ki testin yapıldığı kurumun sitemine göre değişse de yaklaşık 2-3 gün içerisinde sonuç alınır. Smear testini yaptırmaya başlamak için en uygun yaş 21 yaş olarak belirtilir.

Smear testi ne sıklıkla yapılmalıdır?

Smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmaya başlanmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda bir defa smear yapılmalı, 30 yaşından büyüklere ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise 2-3 yılda bir smear testi tekrarlanmalıdır.

HPV testi nasıl yapılır kadın?

HPV testi tıpkı Pap smear testinde olduğu gibi vajina içerisinden alınan sürüntü örneği üzerinden incelenir. Bu nedenle isteğe göre HPV testi ve Pap smear testi aynı anda uygulanabilir. HPV testinde sürüntü ince uzun ve ucunda pamuk bulunan çubuk yardımı ile alınır.

Genç kızlarda rahim kanseri görülür mü?

Rahim ağzı kanseri daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanserdir. Her yıl dünyada 500 bin yeni rahim ağzı kanseri tanısı konulmaktadır. Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır.