Bartholin kisti neye yol açar?

İçindekiler:

  1. Bartholin kisti neye yol açar?
  2. Bartolin kisti kendi patlar mı?
  3. Bartholin kisti geçer mi?
  4. Bartholin kisti kendi kendine geçer mi?
  5. Bartholin kisti olmaması için ne yapılmalı?
  6. Bartholin kendiliğinden geçer mi?
  7. Bartolin kisti antibiyotikle geçer mi?

Bartholin kisti neye yol açar?

Bartholin kistinin sebebi her zaman belli değildir. Genellikle bu bölgeye olan bir travma sonrasında olabilir. Bunun üzerine enfeksiyon da eklenirse bartholin apsesi oluşur. Cinsel yolla bulaşan bakteriler gonore (bel soğukluğu), klamidya enfeksiyonlar, bazen de birden fazla bakteri buna neden olabilir.

Bartolin kisti kendi patlar mı?

Bartholin bezi kisti tedavisi hastanın şikayetlerine göre değişkenlik gösterir. Şikayet yaratmıyorsa tedavi gerekmeyebilir. Eğer şikayet yaratıyorsa absenin boşaltılması gerekir. Bartolin kisti tedavi edilmezse patlayabilir.

Bartholin kisti geçer mi?

Bartholin kisti, küçük ise ve bir şikayet oluşturmuyorsa tedavi gerektirmeyebilir. Eğer bu bölgede kist büyüyorsa, tekrarlama durumu varsa tedavi gerekmektedir. Tedavi, kistin boyutuna, hastanın şikayetlerine ve apse oluşturup oluşturmamasına, enfeksiyona sebep olup olmamasına bağlı değişiklik gösterir.

Bartholin kisti kendi kendine geçer mi?

Bartholin kisti kendiliğinden geçer mi? Bartholin kistinin kendiliğinden geçmesi için, kistin patlaması ve içeriğinin tamamen dışarı boşalması gerekir. Bu aşamada antibiyotik ile ağrı kesici ilaçlarla geçici bir rahatlama sağlanır. Bu durumda bartholin kistinin tekrarlama olasılığı vardır.

Bartholin kisti olmaması için ne yapılmalı?

Özellikle genç kadınlarda ilerde gelişebilecek disparoni şikayetlerinin önüne geçebilmek için Bartholin bezleri korunarak cerrahi planlanmalıdır. Lokal anestezi eşliğinde abse drenajı sonrası, bartholin kistinin kenarları cilde ağızlaştırılarak, kistin yeniden kapanmasının önüne geçilmiş olur.

Bartholin kendiliğinden geçer mi?

Bartholin kistinin kendiliğinden geçmesi için, kistin patlaması ve içeriğinin tamamen dışarı boşalması gerekir. Bu aşamada antibiyotik ile ağrı kesici ilaçlarla geçici bir rahatlama sağlanır. Bu durumda bartholin kistinin tekrarlama olasılığı vardır.

Bartolin kisti antibiyotikle geçer mi?

Bartolin kistinin içindeki apse enjektör ile boşaltılır ( aspire edilir ) ve hastaya mutlaka antibiyotik tedavisi verilir.