3 aylık geçici vergi nedir?

İçindekiler:

  1. 3 aylık geçici vergi nedir?
  2. Geçici vergi ve Kurumlar Vergisi Nedir?
  3. Geçici vergi ödenir mi?
  4. 3 aylık muhtasar nedir?
  5. Yapılandırılan geçici vergi kurumlardan mahsup edilir mi?
  6. Vergiden mahsup etmek ne demek?
  7. Geçici vergi geç ödenirse ne olur?
  8. Geçici vergi farkları neden ortaya çıkmaktadır?

3 aylık geçici vergi nedir?

Geçici Vergi halk arasında peşin vergi olarak da bilinir. ... Daha pratik bir tanımlama ile Geçici Vergi, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi için tüm yılın kar/zarar hesaplamalarının tek seferde yapılması beklenmeden üçer aylık dönemlerde elde edilen kazancın vergisinin önden tahsil edilmesi amacıyla getirilmiştir.

Geçici vergi ve Kurumlar Vergisi Nedir?

Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.

Geçici vergi ödenir mi?

Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere geçici vergi ödemek zorundadırlar.

3 aylık muhtasar nedir?

Muhtasar Beyanname, beyannameyi veren mükellefin çalıştırdığı işçi sayısına göre aylık ya da 3 aylık olarak düzenlenir. Stopaj usulü olduğu için vergi borçlu yerine vergi sorumlusundan alınır. Yani bu beyannamede gelir sahibine ulaşmadan vergilendirilir.

Yapılandırılan geçici vergi kurumlardan mahsup edilir mi?

Kanunun 2.'nci maddesine göre geçici vergilerin yapılandırılmış olması bu vergilerin ödendiği anlamına gelmeyecektir. Bu nedenle, madde kapsamında yapılandırılmış ancak ödenmemiş geçici vergi asıllarının yıllık gelir veya kurumlar vergisine mahsup edilmesi mümkün olmayacaktır.

Vergiden mahsup etmek ne demek?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 181'inci maddesi gereği olarak yıllık beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan bu kanuna göre kesilmiş bulunan vergiler, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisine mahsup edilir.

Geçici vergi geç ödenirse ne olur?

Tahakkuk eden ancak ödenmeyen geçici vergi için ne yapılır? Üçer aylık kazançlar üzerinden tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemesi nedeniyle yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkanı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin edilir.

Geçici vergi farkları neden ortaya çıkmaktadır?

Geçici farklar vergi mevzuatının bilanço kalemleri için muhasebe ilkelerinden farklı değerleme öl- çüsü benimsemesinden (değerleme farkları) ve/veya gelir ve giderleri farklı dönemlerde tanımasından (zamanlama farkları) kaynaklanır (Gücenme ve Poroy, 2007: 4).