Tüketici sözleşmesi nedir?

İçindekiler:

  1. Tüketici sözleşmesi nedir?
  2. Tüketici sözleşmesinin tarafları kimlerdir?
  3. Tüketici Hukuk hangi sisteme dayanır?
  4. Tüketici tanımının unsurları nelerdir?
  5. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kaç punto?
  6. Farklı milletlerden olan bireylerin ilişkilerini hukuki statülerini ve aralarındaki uyuşmazlıklarında hangi ülkelerin hukuk kurallarının uygulanacağını düzenleyen hukuk dalı?
  7. 4077 sayılı Kanun tüketicilere hangi hakları sağlar?
  8. Tüketici kimdir hukuk?
  9. Hangi işlemler tüketici işlemidir?
  10. 6502 sayılı Kanunda Tüketicilerin tüketici kredisi sözleşmelerinden cayma hakkı nasıl düzenlenmiştir?

Tüketici sözleşmesi nedir?

Yukarıda verdiğimiz tanımdan da anlaşılacağı üzere, tüketici sözleşmeleri mal ve hizmet arzına yönelik sözleşmelerdir. Tüketici sözleşmeleriyle, müteşebbis tüketiciye bir mal veya hizmet arzını amaçlar.

Tüketici sözleşmesinin tarafları kimlerdir?

Buna göre bir hukuki ilişkinin tüketici işlemi olması için taraflardan birinin tüketici, diğerinin ise satıcı sağlayıcı ya da onlar adına hareket eden gerçek ya da tüzel kişi olması gerekmektedir. Ve bu kişiler arasında yapılan; her türlü sözleşme bu kapsama girmektedir.

Tüketici Hukuk hangi sisteme dayanır?

Tüketici Hukukunun başlıca konusunu teşkil eden tüketici sözleşmeleri temelde borç sözleşmeleridir. Böylelikle Tüketici Huku- kunda düzenleme boşluğu bulunan hallerde tüketici sözleşmeleri Borçlar Kanunu, hatta Ticaret Kanununda düzenlenmiş sözleşmeler bakımından Ticaret Kanunu hükümlerine tâbidir.

Tüketici tanımının unsurları nelerdir?

Tüketici: Tüketici, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanun, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişiyi korumaktadır. Örneğin, bir kimse evde traş olmak için traş bıçağı aldığında tüketici olarak kabul edilir.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kaç punto?

ifade eder. MADDE 4 – (1) Bu Kanunda yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ile bilgilendirmeler en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenir ve bunların bir nüshası kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilir.

Farklı milletlerden olan bireylerin ilişkilerini hukuki statülerini ve aralarındaki uyuşmazlıklarında hangi ülkelerin hukuk kurallarının uygulanacağını düzenleyen hukuk dalı?

Devletler Özel Hukuku (Uluslararası Özel Hukuk, Milletlerarası Özel Hukuk) Yabancılık unsuru içeren hukukî ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. Farklı devletlerin vatandaşları arasındaki ilişkilere hangi devletin hukukunun uygulanacağını, hangi ülke mahkemesinin yargı yetkisine sahip olacağını düzenleyen hukuk dalıdır.

4077 sayılı Kanun tüketicilere hangi hakları sağlar?

Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.

Tüketici kimdir hukuk?

Tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanundan anlayacağımız, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişidir.

Hangi işlemler tüketici işlemidir?

u 6502 sayılı TKHK'nun 3-l. maddesi gereğince tüketici işlemi; 'mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan eser, taşıma, simsarlık, sigorta, ...

6502 sayılı Kanunda Tüketicilerin tüketici kredisi sözleşmelerinden cayma hakkı nasıl düzenlenmiştir?

6502 Sayılı Kanun ile getirilen yeniliklerden biri de tüketici kredilerinde tüketiciye tanınan cayma hakkıdır. ... Kanun'un konuyu düzenleyen 24.maddesinde; “Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.