25 OH Vitamin d3 kaç olmalı?

İçindekiler:

  1. 25 OH Vitamin d3 kaç olmalı?
  2. 25 OH vitamin D düşüklüğü nedir?
  3. D3 vitamini eksikliği nelere sebep olur?
  4. D 3 vitamini nelerde var?

25 OH Vitamin d3 kaç olmalı?

Bu çalışmaların ışığında; 25(OH)D düzeyi 20 ng/mL'den düşük ise D vitamini eksikliği, 21 ile 29 ng/mL arasında ise D vitamini yetersizliği, 30 ng/mL'den yüksek ise yeterli düzey (tercih edilen aralık 40-60 ng/mL) ve 150 ng/mL'den yüksek ise D vitamini intoksikasyonu olarak kabul edilmektedir (6,10).

25 OH vitamin D düşüklüğü nedir?

25(OH)D seviyesi; 30 ng/ml üzerindeyse normal. 20-30 ng/ml aralığındaysa D vitamini yetersizliği. 20 ng/ml altındaysa D vitamini eksikliği tanısı konulur.

D3 vitamini eksikliği nelere sebep olur?

El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.

D 3 vitamini nelerde var?

Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır. Yağlı balıkların dışındaki besin kaynakları, normalin üzerinde tüketilmiş olsa bile, eksiklik durumunda D vitamini gereksinmesini karşılayamayabilir.