Arapça iştikak ne demek?

İçindekiler:

  1. Arapça iştikak ne demek?
  2. İştikak nedir edebiyat öğretmeni?
  3. İştikak kelime anlamı nedir?
  4. Iştikak ne demektir örnek?
  5. Arapçada naht ne demek?
  6. İştikak ne demek örnek?
  7. Iştikak ne demek Osmanlıca?
  8. Mustalahat ne demek?

Arapça iştikak ne demek?

Sözlükte "bir şeyin yarısını almak" anlamına gelen iştikāk kelimesi, terim olarak "aralarında mâna ilişkisi bulunan iki kelimeden birinin diğerinden alınması ve türetilmesi" demektir.

İştikak nedir edebiyat öğretmeni?

Aynı kökten türeyen birden fazla sözcüğü bir arada kullanma sanatına iştikak denir. İştikak sanatı Arapça sözcüklerle yapılır. Burada “gafûr” ve “mağfiret”, Arapça dilbilgisi kurallarına göre aynı kökten türemiş iki sözcüktür. Hâkim-i mahkeme-i hükm-i cezâdır kalemim.

İştikak kelime anlamı nedir?

iştikak için 3 adet anlam bulundu. Yarılmış bir şeyin bir bölümünü alma. Aynıkökten çıkma, türeme. Aynı kökten gelen kelimeleri bir arada kullanma sanatı.

Iştikak ne demektir örnek?

İştikak (Türetme): Aynı kökten türeyen sözcükleri bir arada kullanmaya iştikak denir. Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler." Hâkim-i mahkeme-i hükm-i cezâdır kalemim." * "Hâlâ o cehâlet, o tecâhül ve techil !"

Arapçada naht ne demek?

Öz: Naht,Arap dilinde iki veya üç kelimeden ya da bir cümleden ihtisar yoluyla yepyeni bir kelime üretmektir. Dili zenginleştirme ve ihtisar gibi özellikleri olan naht olgusu bir dil açısından çok önemli husustur. el-Halil b. Ahmed, Arap dilindeki naht olgusunu ilk ifade eden kişi olarak bilinmektedir.

İştikak ne demek örnek?

İştikak yani türetme, ortak kökten gelen sözcükleri aynı beyitte kullanmaya dayalı söz sanatıdır. Örneğin; Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler, Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler.

Iştikak ne demek Osmanlıca?

iştikak / iştikâk / اشتقاق Türemek. Bir kökten ayrılan kelimelerin asılları ve birbirleri ile olan münâsebetleri, meydana gelişleri. Çatallaşmak. Yarılmış bir şeyin bir şıkkını almak.

Mustalahat ne demek?

1. Terim anlamı kazanmış, terimleşmiş. 2. ... Mustalahat (ﻣﺼﻄﻠﺤﺎﺕ) i. (Ar. çoğul eki -āt ile) Terimleşmiş kelimeler, terimler.