Semah yapmak nedir?

İçindekiler:

  1. Semah yapmak nedir?
  2. Alevi Cemi nasıl yapılır?
  3. Aleviler zikir çeker mi?
  4. Cem etmek ne demek Alevilik?
  5. Cemevi nin anlamı ne?
  6. Cemevi hangi mezhebe aittir?
  7. Saz ile ibadet olur mu?
  8. Namazları cem etme nasil olur?

Semah yapmak nedir?

Semah, Alevi ve Bektaşi topluluklarında yaygın olan ve müzik eşliğinde uygulanan tören nitelikli Tarîkat Âyini'dir.

Alevi Cemi nasıl yapılır?

On iki imamların, Allah- Muhammed-Ali üçlemesinin adları geçtikçe gözyaşı dökülür. Sakinin su ve dem dağıttığı cemde getirilen niyazlar öpülüp başa konularak kabul edilir ve yemekler yenir. Musahip olacaklar için gülbenk denilen dualar yapılarak semah sona erdirilir. Nihayet pirin verdiği bir dua ile tören son bulur.

Aleviler zikir çeker mi?

Alevîlerin İslâm inancına göre İslâm'ın şartları değişmez. ... Alevîler, câmiye ilâve olarak bir nevi dergâh olan Cemevi'ne de giderler. Esasen, 'cem' de bir ibadet değil, bir 'zikir'dir. Alevîler, 'cem âyini'nde, Allah, Muhammed, Ali ve Ehlibeyti zikrederler.

Cem etmek ne demek Alevilik?

Cem, Alevilerin, Bektaşilerin cemaatle birlikte yaptığı, son derece ayrıntılı kurallara bağlanmış ibadet. Cem, yalnızca dinsel nitelikli bir toplantı değil, aynı zamanda hem ruhen yenilenme, yıkanma ve hem de toplumsal ve bireysel sorgulanma yeridir. Cem, Arapça toplanma anlamına gelir.

Cemevi nin anlamı ne?

Cemevi; Alevilikteki başlıca ibadet mekânı. Alevilerin zikir yaptıkları, hak ile batıl alanı ayırdıkları, ölmeden önce öldükleri, sorguya çekilip soruldukları ya da bağlama çalarak karşılama ya da semah döndükleri ibadethane.

Cemevi hangi mezhebe aittir?

Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar.

Saz ile ibadet olur mu?

Camilerde sadece Allah'a ibadet edilir ancak cemevlerinde saz çalınıp, şarkılar, şiirler söyleniyor. Onun için mescitte dünya kelamı konuşmak yasak, alışveriş yapmak yasak, kayıp ilanı vermek yasak. Mescitte zikir yapılır, vaaz edilir, dini ders okutulur. Bu ibadethane statüsü mescitle alakalıdır.

Namazları cem etme nasil olur?

Öğle ile ikindi cem' ediliyorsa önce öğle, sonra ikindi kılınmalıdır. Cem'-i te'hîrde ise sıraya riayet edilmezse Hanbelîler'e göre sahih olur; Şâfiîler'e göre de sahih olmakla birlikte ikinci namaz kazâ olarak kılınmış olur. Cem' yapılırken, iki namazın ara vermeksizin peşi peşine kılınması (muvâlât) gerekir.