Temettü dagitimi nasil yapilir?

İçindekiler:

  1. Temettü dagitimi nasil yapilir?
  2. Temettü ödemesi nasıl alınır?
  3. Temettü ödemeleri ne zaman hesaba geçer?
  4. Hisse senedi temettü ödemesi nasıl hesaplanır?

Temettü dagitimi nasil yapilir?

Temettü Nasıl Dağıtılır? Vergiler ve diğer giderlerin şirket yıllık net dönem kârından çıkartılması sonucunda kalan kısım; 'den az olmamak kaydı ile hissedarlara dağıtılır. Temettü dağıtım şekillerinden genellikle tercih edileni; yalnızca nakit veya yalnızca hisse senedi olarak dağıtımın yapılmasıdır.

Temettü ödemesi nasıl alınır?

Şirketin genel kurulu kâr dağıtımına karar verdikten sonra bu kâr kısmının ortaklarına nakit olarak ya da hesaba aktarım şeklinde dağıtıldığı zaman temettü geliri elde edilmiş olur. Kişinin bunu tahsil etmemesi ise sonucu değiştirmez.

Temettü ödemeleri ne zaman hesaba geçer?

Temettünün hangi pay sahiplerine ve ne oranda dağıtılacağı, temettüden 1 gün sonra tamamlanan takaslar sonrası netleşir. Pay sahipleri netleştikten sonraki gün, yani temettü tarihinden 2 gün sonra, temettü ödemeleri hesaba geçer.

Hisse senedi temettü ödemesi nasıl hesaplanır?

Temettü nasıl hesaplanır? Hisse senetleri nominal değerlerle ölçülmektedir. Borsada bu değer 1 TL olarak belirtilmiştir. Bu noktadan hareketle %20 temettü dağıtan bir şirkete ortak olunması durumunda her bir hisse için 1 TL nominal değerin karşılığı olarak 0,20 TL (20 kuruş) kâr payı alınır.