Sanatta motif nedir?

İçindekiler:

  1. Sanatta motif nedir?
  2. Türk tezhip sanatında kullanılan motifler nelerdir?
  3. Türk süsleme sanatı nedir kısaca?
  4. Üsluplaştırılmış hayvansal çıkışlı motifler nelerdir?

Sanatta motif nedir?

Motif Hakkında Detaylı Bilgi Motif Sanat eserleriyle süsleme işlerinde tekrar eden veya kendi başlarına ayrı ayrı bir grup meydana getiren şekillerin her biri. Herhangi bir eserin temel fikri ile müzik parçalarında bestekarların kullandığı nağmeler topluluğu da bu isimle anılmaktadır.

Türk tezhip sanatında kullanılan motifler nelerdir?

Rûmi, hatai, münhani gibi stilize motiflerle beraber lale, gül, sümbül, karanfil, nergis, çiçek açmış bahar ağaçları, serviler tezhipte kullanılan motiflerdendir. Bunların dışında zencerek, çintamani, ti'ğ, bulut gibi geometrik motifler ve zencerek motifi tezhip sanatında kullanılmıştır.

Türk süsleme sanatı nedir kısaca?

Tezhip Türk süsleme sanatlarından biridir. Kelime anlamı “Altınla Süslemek” tir. 18 ve 22 ayar ezilmiş altınla ve muhtelif renklerle kitap ve levha gibi yazma eserlerin süslenmesidir. Bu sanat; sevgi, sabır, zevk ve zarafetin ortaya koyduğu eserler bütünüdür.

Üsluplaştırılmış hayvansal çıkışlı motifler nelerdir?

Üsluplaştırılmış hayvan motifleri içinde tavşan, geyik, aslan, leylek, kartal, güvercin, kaplan, kurt, pars, boğa, at, keçi, balık gibi hayvan tasvirleri yer alır. Efsanevi hayvan motifleri içinde ejder ( dragon ), simurg ve kilin ( ejder atı ) motifleri yer alır.