Stratejik karar ne demek?

İçindekiler:

  1. Stratejik karar ne demek?
  2. Stratejik karar verme özellikleri nedir?
  3. Stratejik karar verme yöntemleri nelerdir?
  4. Stratejik karar alma sürecinin aşamaları nelerdir?
  5. Operasyonel karar ne demek?
  6. Taktik kararlar nelerdir?
  7. Operasyonel Karar ne demek?
  8. Karar alma yöntemleri nelerdir?
  9. Karar problemi bileşenleri nelerdir?
  10. Karar alma süreçleri nelerdir?
  11. Karar Alma Teknikleri Nelerdir?
  12. Programlanmamış kararlar nedir?
  13. Depo yönetiminde alınan stratejik kararlar nelerdir?
  14. Karar verme modelleri kaça ayrılır?
  15. Kaç çeşit karar alma şekli vardır?
  16. Karar problemleri nedir?
  17. Karar alma sürecinin ilk basamağı nedir?
  18. Karar vermenin ilk adımı nedir?

Stratejik karar ne demek?

Stratejik kararlar, temelde, işletmelerin uzak geleceğine ve uzun vadeli faaliyetlerine yönelik verilen karar olarak tanımlanır. Johnson vd. (2005) stratejik kararların yüksek düzeyde belirsizlik ve risk barındıran koşullar altında verilen kararlar olduğunu belirtir.

Stratejik karar verme özellikleri nedir?

Stratejik karar verme (strategic decision making) işletmelerde üst düzey yöneticilerin karşılaştıkları bir karar verme türüdür. Bu karar verme durumunun her gün yaşanmamasından ötürü bir yapısı yoktur ve ayrıca yenilik, karmaşıklık ve açık uçluluk özellikleriyle karakterize edilmektedir.

Stratejik karar verme yöntemleri nelerdir?

Başlıca Stratejik Karar Verme Teknikleri
  • Swot Analizi: SWOT; ...
  • Delphi Tekniği: Verilerin net olmadığı, belirsizliğin hâkim olduğu durumlarda kullanılan geleceğe yönelik tahmin yapma tekniğidir. ...
  • Nominal Grup: Bu teknikte tıpkı Delphi tekniğinde olduğu gibi konunun uzmanlarından konuyla ilgili yazılı görüşleri alınır.
Daha fazla öğe...•BE

Stratejik karar alma sürecinin aşamaları nelerdir?

Stratejik karar alma süreci; yönetsel amaçların belirlenmesi, alternatiflerin araştırılması ve değerlendirilmesi, karar verme, verilen kararı yürürlüğe koyma ve izleme (kontrol) aşamalarından oluşmaktadır.

Operasyonel karar ne demek?

Operasyonel kararlar, genellikle ilke veya süreç oluşturulmasını kapsar. Bunlar, taktiksel seviyede yürütülen belirli bir projeye veya hedefe odaklanır ve taktiksel kararları daha kişisel ve ileriye yönelik hale getirmek için kullanılır.

Taktik kararlar nelerdir?

2) Taktik karar verme: Stratejik seviyede verilen kararların yerine getirilmesi, kaynakların etkili ve verimli kullanılması için verilen kararlardır.
  • Organizasyonun amaçlarını yerine getirmek için kaynakların tahsis edilmesi işidir.
  • Örneğin, geliştirilecek ürünler tesis planlaması, personel ve iş gücü planlaması.

Operasyonel Karar ne demek?

Operasyonel kararlar, genellikle ilke veya süreç oluşturulmasını kapsar. Bunlar, taktiksel seviyede yürütülen belirli bir projeye veya hedefe odaklanır ve taktiksel kararları daha kişisel ve ileriye yönelik hale getirmek için kullanılır.

Karar alma yöntemleri nelerdir?

Karar Verme Teknikleri
  • Altı şapkalı düşünme tekniği.
  • Beyin fırtınası
  • Kuvvet analizi.
  • Mülakat.
BE

Karar problemi bileşenleri nelerdir?

Karar Probleminin Ögeleri Karar probleminde yer alan ögeler, karar verici, amaç, hedefler ve kriterler, seçenekler, çevresel faktörler, olasılıklar ve sonuçlar biçiminde sıralanabilir.

Karar alma süreçleri nelerdir?

Bu modele göre karar alma süreci; sorunu tanımlama, seçenekleri oluşturma, seçenekleri değerlendirme, seçim yapma, kararı uygulama ve kararı değerlendirme aşamalarından oluşur.

Karar Alma Teknikleri Nelerdir?

Karar Verme Teknikleri
  • Altı şapkalı düşünme tekniği.
  • Beyin fırtınası
  • Kuvvet analizi.
  • Mülakat.
BE

Programlanmamış kararlar nedir?

Programlanmamış kararlar, gene olarak daha önce karşılaşmamış ya da eski zamanlarda çok örneği olmayan problemlerin çözümünde faydalanılan kararlardır.

Depo yönetiminde alınan stratejik kararlar nelerdir?

Depo yönetiminde alınan stratejik kararlar, etki süresi en uzun olan ve değiştirilmesi yüksek maliyet gerektiren kararlardır. Aylık, yıllık veya birkaç yıllık planlama dönemleri için alınır. Bu aşamada firma gelecek yıllarda nasıl bir depolama sahip olacağı ile ilgili kararlar almaktadır.

Karar verme modelleri kaça ayrılır?

1. Belirlilik hâlinde karar verme, 2. Risk hâlinde karar verme, 3. Belirsizlik hâlinde karar verme, 4. Kısmi bilgi hâlinde karar verme ve 5. Rekabet hâlinde karar vermedir (Oyunlar).

Kaç çeşit karar alma şekli vardır?

Temel olarak iki karar şekli vardır. Bunlardan bir tanesi anlık kararlar, diğeri bir süreç sonucunda ortaya çıkan kararlar. Her iki çeşit karar da, sonucunda çeşitli fırsatlar ve deneyimler getirse de, belli bir süreç sonucunda karar vermenin çok daha kesin avantajlar getireceği açıktır.

Karar problemleri nedir?

David Hilbert tarafından 1928 yılında ortaya atılan “karar verme problemi”, aksiyomlar kullanılarak herhangi bir matematiksel önermenin doğru ya da yanlış olduğuna karar verebilecek genel bir algoritma olup olmadığını sorar.

Karar alma sürecinin ilk basamağı nedir?

1. Genel Bir Çerçeve Çizin. Karar verme sürecinin ilk aşamasında; bu kararın artılarını, eksilerini, kimi nasıl etkileyeceğini ve olası sonuçlarını değerlendireceğiniz genel bir çerçeve çizmelisiniz. Bu karar size mi ait, yoksa bir başkasının yönlendirmesi ya da isteği doğrultusunda mı alıyorsunuz?

Karar vermenin ilk adımı nedir?

Problemi tanımak, çözülecek problemin boyutlarının sınırını, nedenlerini, çözme zamanını ortaya koyup incelemeyi gerektirir. Problemin incelenmesi (Bilgi toplama): Problem ve kararla ilgili olasılıkların tümü üzerinde düşünüldüğünde, bu adım karar vermenin başlangıç etkinliği olarak ortaya çıkmaktadır.