Elektromanyetik dalgalardan korunmak için ne gibi pratik önlemler almalıyız?

İçindekiler:

  1. Elektromanyetik dalgalardan korunmak için ne gibi pratik önlemler almalıyız?
  2. Bilgisayar radyasyonundan nasıl korunulur?
  3. Doz miktarı nedir?
  4. Radyasyon alanı nasıl tanımlanır?
  5. Radyasyon görevlisi olarak çalıştırılacak kişinin en az kaç yaşında olması gerekir?

Elektromanyetik dalgalardan korunmak için ne gibi pratik önlemler almalıyız?

Yatağınızı EM alanlardan mümkün olduğunca uzağa yerleştiriniz. Özellikle başucunuzun, herhangi bir elektromanyetik alan kaynağına uzak olmasına özen gösteriniz. Elektrikli cihazları prizden çekiniz, cep telefonunu kapatınız, zorunlu hallerde ise en az 1 metre uzakta tutunuz.

Bilgisayar radyasyonundan nasıl korunulur?

LED, LCD veya plazma bilgisayar ekranlarını kullanmaya özen gösteriniz. Bilgisayar ekranı ile klavye arasına 1 m. mesafe koymaya çalısınız, ekran filtresi kullanınız. Ekonomi (halojen ve floresan) lambaları okuma lambası olarak kullanmamaya özen gösteriniz.

Doz miktarı nedir?

Doz, teşhis, hastalıklardan korunma veya tedavi amacı ile yalnız veya karışım halinde kullanılan ilacın bir defada veya bir günde tehlikesizce kullanılabildiği miktar.

Radyasyon alanı nasıl tanımlanır?

Radyasyon alanları, planlanmış ışınlamalar nedeniyle halk için belirlenen yıllık doz sınırlarının (1mSv/yıl etkin doz, 15 mSv/yıl göz lensi ve 50 mSv/yıl cilt eşdeğer dozları) üzerinde doza maruz kalma olasılığı olan alanlar olarak tanımlanmaktadır.

Radyasyon görevlisi olarak çalıştırılacak kişinin en az kaç yaşında olması gerekir?

18 yaşını doldurmamış olanlar radyasyon kaynağı ile çalışılan işlerde görev alamayacaklar. Eğitim amaçlı olmak kaydıyla, eğitimleri radyasyon kaynaklarının kullanılmasını gerektiren 16-18 yaş arası stajyer ve öğrenciler bu eğitimlerini sadece gözetimli alanlarda alabilecek.