Anayasa mahkemesinde siyasi parti kapatma kaç oy aranır?

İçindekiler:

  1. Anayasa mahkemesinde siyasi parti kapatma kaç oy aranır?
  2. Siyasi partileri temelli kapatmaya yetkili yargı organı nedir?
  3. Anayasa Mahkemesi hangi siyasi partiyi kapatmadı?
  4. Kanunların iptali için hangi mahkemeye dava açılır?
  5. Siyasi partinin kapatılmasına neden olan milletvekili?
  6. Parti kapatma kanunu ne zaman çıktı?
  7. Somut norm denetimi kim yapar?
  8. Kanunların Anayasaya aykırılığı iddiasıyla kimler dava açabilir?
  9. Kanunların Anayasaya aykırılığı kimler tarafından ileri sürülebilir?
  10. Siyasi partiler kurulurken izin alınır mı?
  11. Bir parti nasıl kapatılır?
  12. 7 Temmuz 1945 tarihinde ilk partiyi kuran kişi kimdir?
  13. Yüce Divan sıfatıyla belirli kişileri yargılama görevi kime verilmiştir?

Anayasa mahkemesinde siyasi parti kapatma kaç oy aranır?

Oluşumu ve Karar Alımı Ancak Anayasa değişikliğinde iptale, siyasî partilerin kapatılmasına ya da Devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğu şarttır.

Siyasi partileri temelli kapatmaya yetkili yargı organı nedir?

Siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi'nce kesin olarak karara bağlanır. Bir siyasi partinin tüzüğü ve programının 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı bulunması halinde temelli kapatma kararı verilir.”

Anayasa Mahkemesi hangi siyasi partiyi kapatmadı?

30 Temmuz 2008 Anayasa Mahkemesi başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi yaptığı açıklamada Adalet ve Kalkınma Partisi'nin temelli kapatılması isteminin kabul edilmediğini; ancak laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne verilecek hazine yardımında yarı yarıya kesintiye ...

Kanunların iptali için hangi mahkemeye dava açılır?

1. İptal Davası Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'nde doğrudan doğruya açılan davaya iptal davası denmektedir (Anayasa m.150).

Siyasi partinin kapatılmasına neden olan milletvekili?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Demokratik Toplum Partisi'nin kapatılması istemiyle Mahkememizde açılan davanın Anayasa ve Siyasî Partiler Kanunu hükümlerine göre yapılan yargılaması sonunda, adı geçen Parti'nin kapatılmasına ve beyan ve eylemleriyle Parti'nin kapatılmasına neden olan Mardin Milletvekili Ahmet ...

Parti kapatma kanunu ne zaman çıktı?

16 Haziran günü Adalet ve Kalkınma Partisi esas hakkındaki savunmasını vermiştir. 30 Temmuz 2008 tarihinde kamuoyuna yapılan açıklamada, partinin temelli kapatılmaması, fakat hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesi kararına varılmıştır.

Somut norm denetimi kim yapar?

Başvurular üzerine sağlanan bu denetimler Anayasa Mahkemesi tarafından yapılmaktadır. Norm denetiminde “iptal davası” ve “itiraz yolu” olmak üzere iki tür başvuru usulü vardır. İptal davası yoluna “soyut norm denetimi” itiraz yoluyla denetime ise “somut norm denetimi” de denilmektedir.

Kanunların Anayasaya aykırılığı iddiasıyla kimler dava açabilir?

Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde iptal davası açabilme hakkı, Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi ...

Kanunların Anayasaya aykırılığı kimler tarafından ileri sürülebilir?

Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ya da hükümlerinin Anaya saya aykırılığı iddiasıyla doğrudan doğruya iptal davası açmaya yetkili olanlar şunlardır: Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti.

Siyasi partiler kurulurken izin alınır mı?

Madde 5 – Vatandaşlar siyasi parti kurma hakkına sahiptirler. Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde, önceden izin almaksızın serbestçe kurulurlar.

Bir parti nasıl kapatılır?

Siyasî Partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanır. Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasî partinin Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir.

7 Temmuz 1945 tarihinde ilk partiyi kuran kişi kimdir?

Millî Kalkınma Partisi (kısaca MKP), Türkiye'nin çok partili rejimdeki ilk muhalefet partisidir. Nuri Demirağ tarafından kurulmuştur.

Yüce Divan sıfatıyla belirli kişileri yargılama görevi kime verilmiştir?

Yüce Divan, Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin; Cumhurbaşkanını, TBMM Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, yüksek yargı mensuplarını, Genelkurmay Başkanını ve kuvvet komutanlarını görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargılarken kullandığı sıfattır.