Türk vergi hukukunun genel kanunları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Türk vergi hukukunun genel kanunları nelerdir?
  2. Vergi Hukuku Genel Tebliğ Nedir?
  3. VUK 148 madde nedir?
  4. Vergi hatası nedir?
  5. Vergi hukukunun kaynakları nelerdir ve tarafları kimlerdir?
  6. 3 verginin kanunilik ilkesi ne demektir?
  7. Vergi dairesine tebligat yapılır mı?
  8. Vergi ceza ihbarnamesi kime tebliğ edilir?
  9. VUK 256 madde nedir?
  10. Vergi hukuku inceleme nedir?
  11. Vergi hataları nelerdir örnekler?
  12. Vergi hataları söz konusu olduğunda hatanın düzeltilmesi ilk olarak hangi makamdan talep edilir?
  13. Vergi hukukunun yürütme organından doğan kaynaklar nelerdir?
  14. Vergi hukukunun aslı kaynakları nelerdir?
  15. Verginin kanuniliği ilkesi nedir?
  16. Verginin belirliliği nedir?
  17. Vergi mükellefe ne şekillerde tebliğ edilir?
  18. Tahakkuk fişi tebliğ edilir mi?
  19. Mükelleflerin adresleri bilinmiyorsa veya bilinen adresleri değişmişse vergi ve cezalar hangi yolla tebliğ edilir?

Türk vergi hukukunun genel kanunları nelerdir?

  • GELİR VERGİSİ KANUNU 1.
  • KURUMLAR VERGİSİ KANUNU 165.
  • KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU 295.
  • ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU 393.
  • VERGİ USUL KANUNU 523.
  • AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDAKİ KANUN 723.

Vergi Hukuku Genel Tebliğ Nedir?

Vergi Usul Kanunu'nun 21'inci maddesine göre tebliğ, “vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların yetkili makamlar tarafından mükellefe veya ceza sorumlusuna yazı ile bildirilmesi”dir.

VUK 148 madde nedir?

Bilgi toplama, bu yönü ile, vergi güvenliği açısından önleyici bir etki yapar. ... MADDE 148 – Kamu idare ve müesseseleri, mükellefler veya mükelleflerle muamelede bulunan diğer gerçek ve tüzelkişiler, Maliye Bakanlığının veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların isteyecekleri bilgileri vermeye mecburdurlar.

Vergi hatası nedir?

Vergi hatası, vergiye ilişkin hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden, haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi veya alınmasıdır (Vergi Usul Kanunu -VUK- m.116).

Vergi hukukunun kaynakları nelerdir ve tarafları kimlerdir?

Vergi hukukunun bağlayıcı nitelikteki kaynakları; Anayasa, Kanun, Kanun Hükmünde Kararnameler, Uluslararası Vergi Anlaşmaları, Bakanlar Kurulu Kararları, Düzenleyici Genel Tebliğler, Tüzükler, Yönetmelikler, Anayasa Mahkemesi Kararları ve İçtihadı Birleştirme Kararlarından oluşmaktadır.

3 verginin kanunilik ilkesi ne demektir?

Verginin kanuniliği ilkesi, takdire dayalı keyfî uygulamaları önleyecek sınırlamaların yasada yer almasını gerektirmekte ve vergi yükümlülüğüne ilişkin düzenlemelerin konulması, değiştirilmesi veya kaldırılmasının yasa ile yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Vergi dairesine tebligat yapılır mı?

b-)İlanen Tebliğin Sonuçları; İlan üzerine mükellefler bir aylık süre içinde vergi dairesine kendileri veya vekilleri tarafından müracaat ederse yerinde, adres bildirirlerse bildirilen adrese posta ile tebliğ yapılır.

Vergi ceza ihbarnamesi kime tebliğ edilir?

Bunlar gerçek kişilerde mükellef veya ceza sorumlusunun kendisi, mükellefin yasal temsilcisi veya umumi vekilidir. Tüzel kişilerde ise bunların başkan , müdür ve yasal temsilcileridir. Kendisine tebligat yapılacak asıl muhatap bulunamaz ise, ikametgah adresinde oturanlardan birine yapılması mümkündür.

VUK 256 madde nedir?

VUK'un "Defter ve Belgelerle Diğer Kayıtların İbraz Mecburiyeti" başlıklı 256'ncı maddesi hükmü aşağıdaki gibidir: "Geçen maddelerde yazılı gerçek ve tüzel kişiler ile mükerrer 257'nci madde ile getirilen zorunluluklara tabi olanlar, muhafaza etmek zorunda oldukları her türlü defter, belge ve karneler ile vermek ...

Vergi hukuku inceleme nedir?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 135-141. maddeleri arasında düzenlenmiş bir vergi denetim türü olan “Vergi İncelemesi” ile, inceleme yapmaya yetkili kişiler tarafından mükelleflerin ödemesi gereken vergilerin doğruluğunun araştırılması, tespit edilmesi ve olası vergi kayıp ve kaçaklarının saptanarak ortadan ...

Vergi hataları nelerdir örnekler?

Düzeltme konusu yapılabilecek hatalara örnek olarak; beyannamede yapılan toplama hataları, kesinti suretiyle ödenen vergilerin mahsubunun yapılmamış olması, vergi tarifesinin yanlış uygulanmış olması, asgari geçim indiriminin düşülmemiş olması, veraset ve intikal beyannamesinde varisler adına aynı miktarda verginin ...

Vergi hataları söz konusu olduğunda hatanın düzeltilmesi ilk olarak hangi makamdan talep edilir?

Düzeltmeye Yetkili Makam Neresidir? Vergi hatalarının düzeltilmesinde karar verme yetkisi vergi dairesi müdürüne aittir. Bu hatalar düzeltme fişine dayanılarak düzeltilir.

Vergi hukukunun yürütme organından doğan kaynaklar nelerdir?

Vergi hukukunun yürütme organından doğan kaynakları ise şunlardır;
  • Kanun hükmünde kararname.
  • Bakanlar Kurulu Kararları
  • Tüzük.
  • Yönetmelik.
  • Genel (Düzenleyici) tebliğler.
  • Muktezalar, sirküler, genelge.

Vergi hukukunun aslı kaynakları nelerdir?

1.Vergi Hukukunun Bağlayıcı (Asli) Kaynakları
  • Anayasa.
  • Kanunlar.
  • Uluslararası anlaşmalar.
  • Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi.
  • Kanun hükmünde kararnameler.
  • Yürütme organının özel düzenleyici işlemleri. ...
  • İçtihadı birleştirme kararları
  • Anayasa Mahkemesi Kararları

Verginin kanuniliği ilkesi nedir?

Verginin kanuniliği ilkesi, takdire dayalı keyfî uygulamaları önleyecek sınırlamaların yasada yer almasını gerektirmekte ve vergi yükümlülüğüne ilişkin düzenlemelerin konulması, değiştirilmesi veya kaldırılmasının yasa ile yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Verginin belirliliği nedir?

Geleneksel anlamda vergilendirmede belirlilik ilkesi, verginin konusunun, vergilerin miktarla- rının, tarh ve tahsil zamanları ve şekillerinin gerek idare, gerek vergi yüküm- lüleri açısından belli ve kesin olmasını ifade eder.

Vergi mükellefe ne şekillerde tebliğ edilir?

Eğer ki mükellef, yani vergi yükümlüsü kabul eder ise, bilinen adrese tebligat yapmak yerine, vergi dairesinde veya komisyonda bizzat ilgilisine elden olacak şekilde tebliğ yapılması da mümkündür. Kanun, bilinen adrese posta yoluyla tebligat yapılacağını ifade ettikten sonra devamında bilinen adresleri sıralamıştır.

Tahakkuk fişi tebliğ edilir mi?

Yalnız tahakkuk fişi bundan istisna edilmiştir. Beyana dayanan vergilerde tahakkuk fişi ile yapılan işlem, mükellefin esasen bilgisi dahilindedir. Peşin rıza ve beyanına dayanmaktadır. ... Tahakkuk fişi haricinde, vergilerle ilgili her türlü işlemin tebliğ suretiyle duyurulması zorunludur.

Mükelleflerin adresleri bilinmiyorsa veya bilinen adresleri değişmişse vergi ve cezalar hangi yolla tebliğ edilir?

Buna göre muhatap tarafından işe başlamada veya adres değişikliğinde bildirilen, yoklama fişinde veya ilgilinin imzası bulunmak şartıyla yetkili memurlar tarafından bir tutanakla tespit edilen işyeri adreslerinde tebliğ yapılamaması hâlinde, tebliğ evrakını gönderecek idare tarafından yapılan araştırma sonucunda ...