Doping en çok hangi spor dalında kullanılır?

İçindekiler:

  1. Doping en çok hangi spor dalında kullanılır?
  2. Hangisi dopingli madde sayılmaktadır?
  3. Dopingle Mücadele karnesi nedir?
  4. Dünya Dopingle Mücadele Kurallarının ikinci maddesi nedir?
  5. Dopingle Mücadele Kuruluşları Nelerdir?
  6. Sporcular tarafından kullanımı yasak olan yöntemler nelerdir?

Doping en çok hangi spor dalında kullanılır?

En çok doping yapılan spor branşları sıralaması En çok doping yapılan spor branşları arasında ise vücut geliştirme (270), atletizm (242), halter (239), bisiklet (200), powerlifting (110), futbol (108), rugbi (80), boks (66), güreş (57) ve basketbol (39) bulunuyor.

Hangisi dopingli madde sayılmaktadır?

Doping Olarak Kabul Edilen Maddeler Nelerdir? -Uyarıcılar (Amfetaminler, Efedrin vb.) -Narkotik Analjezikler (Morfin, Fentanyl vb.) -Anabolik Ajanlar (Testosteron, Östrojen vb.)

Dopingle Mücadele karnesi nedir?

WADA, Dünya Dopingle Mücadele Kuralları'nın gelişimini ve bunu takip eden evrelerini koordine etmektedir. ... Dünya Dopingle Mücadele Kuralları, tüm spor dalları ve tüm ülkelerdeki dopingle mücadele mevzuatının birbiriyle uyumlu olmasını sağlayan belgedir.

Dünya Dopingle Mücadele Kurallarının ikinci maddesi nedir?

Madde 2 ile ilgili açıklama “b”: Dünya Dopingle Mücadele Kuralları, bir Sporcunun veya diğer bir Kişinin, Cezası devam eden bir Sporcu Destek Personeli ile çalışmasını veya işbirliği yapmasını dopingle mücadele kural ihlali saymamaktadır. Ancak, Dopingle Mücadele Komisyonu bu durumu yasaklayan kurallar koyabilir.

Dopingle Mücadele Kuruluşları Nelerdir?

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), 1999 yılında spor alanındaki her türlü dopingle mücadele faaliyetlerini desteklemek, koordine etmek ve denetlemek amacıyla kurulan bağımsız, uluslararası kuruluştur. WADA, Dünya Dopingle Mücadele Kuralları'nın gelişimini ve bunu takip eden evrelerini koordine etmektedir.

Sporcular tarafından kullanımı yasak olan yöntemler nelerdir?

Karşılaşmalara katılacak sporcular yasaklı listesinde bulunan maddeleri tedavi amaçlı dahi olsa ağız yoluyla ya da enjeksiyon yoluyla kullanamazlar.
  • UYARICILAR. ...
  • NARKOTİK ANALJEZİKLER. ...
  • KANNABİNOİDLER. ...
  • ANABOLİK AJANLAR. ...
  • PEPTİD HORMONLAR. ...
  • BETA-2 AGONİSTLER. ...
  • ANTI-ÖSTROJENIK AKTIVITE AJANLARI.
Daha fazla öğe...