Göz tansiyonu ameliyat olur mu?

İçindekiler:

  1. Göz tansiyonu ameliyat olur mu?
  2. Açı kapanması glokomu nedir?
  3. Göz tansiyonu ameliyatı nasıl yapılır?
  4. Trabeküler ağ nedir?
  5. Gözde basınç ne demek?

Göz tansiyonu ameliyat olur mu?

Göz tansiyonunu en iyi düşüren yöntem ise glokom ameliyatlarıdır. Glokom ameliyatları, göz tansiyonunu ilaçlarla düşemeyecek düzeylere kadar düşürülebilir. Çeşitli glokom ameliyatı vardır. Ameliyat gerekip gerekmediği ve hangi ameliyatın uygun olduğu konusu ancak muayene sonrasında cevaplanabilmektedir.

Açı kapanması glokomu nedir?

Açı kapanması glokomu veya kapalı açılı glokomda ise iris dokusu öne doğru itilir ve kornea ve iris arasındaki açı daralır veya kapanır. Buna bağlı olarak göz içi basıncı yükselir. Bazı kişilerde yapısal olarak dar açı mevcuttur ve açı kapanması glokomu için yüksek risk taşırlar.

Göz tansiyonu ameliyatı nasıl yapılır?

Glokom ameliyatları, eğer hasta bebek veya çocuk ise genel anestezi ile, erişkin hastalarda ise lokal anestezi ile yapılır. Ameliyatta yapılan işlem, göz dışına çıkmakta zorlanan ve böylece göziçi basıncının artmasına neden olan göz içi sıvısının çıkışını kolaylaştırmaktır. Bunun için değişik teknikler mevcuttur.

Trabeküler ağ nedir?

Göz tansiyonu gözün beslenmesini sağlayan göziçi sıvısının fazla yapılması veya gözden kan dolaşımına geçişinin azalmasıyla yükselir. Sıvının kan dolaşımına geçişi trabeküler ağ dediğimiz kanaldan olur. Sıvı trabeküler ağdan yeterince geçemezse, göz içinde birikir ve göz tansiyonu artar.

Gözde basınç ne demek?

Göz içi basıncı artışı Hümör aközün salgılanamaması gözü söndürür, gözü terkedememesi ise patlayacakmış gibi bir basınçla glokom krizine yol açar. Normal göz içi basıncı 6-21 mmHg değerleri arası kabul edilir. Bu basınç gün boyu değişkenlik gösterir. Güniçinde 5 mmHg lık basınç farkı glokom şüphesi uyandırır.