Paratiroid adenom ne demektir?

İçindekiler:

  1. Paratiroid adenom ne demektir?
  2. Paratiroid ne gibi belirtiler gösterir?
  3. Hiperparatiroid nasıl tedavi edilir?
  4. Paratiroid hastalığı nelere sebep olur?

Paratiroid adenom ne demektir?

Paratiroid adenomu, paratiroid bezinin iyi huylu (selim) tümörüdür. Ameliyat öncesi yapılan, ultrasonografi, sintigrafi, vb. gibi radyolojik testlerde adenomun yeri tespit edilmişse, cerrahın da hastanın da işi göreceli olarak daha kolaydır.

Paratiroid ne gibi belirtiler gösterir?

İştahsızlık, halsizlik, güçsüzlük,kas güçsüzlüğü, kemik ağrısı, depresyon, tansiyon yüksekliği,mide ülseri, kabızlık, baş ağrısı, karın ağrısı, hafıza kaybı, tırnaklarda zayıflık,bulantı, kusma,sık idrara çıkma ve böbreklerden kum dökme, böbreklerde taş oluşması.

Hiperparatiroid nasıl tedavi edilir?

Hiperparatiroidi (Parathormon yüksekliği) Sekonder ve tersiyer hiperparatiroidide cerrahi ve medikal tedaviler uygulanabilirken, primer hiperparatiroidinin tedavisi cerrahidir. Ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyatın riskleri nedeniyle ameliyat olamayan hastalar etanol ablasyon ile tedavi edilebilir.

Paratiroid hastalığı nelere sebep olur?

Paratiroid bezinin normalden çok çalışması ve fazla miktarda parat hormon salgılaması durumunda ortaya çıkan tablodur. Sonuçta kan kalsiyum düzeyi de yükselir ve buna bağlı şikayetler ortaya çıkar.