FAKO işlemi nedir?

İçindekiler:

  1. FAKO işlemi nedir?
  2. Gözde Fako nedir?
  3. Keratoplasti nasıl yapılır?
  4. Katarakt ameliyatı hangi aşamada yapılmalı?

FAKO işlemi nedir?

Kullanılan FAKO yöntemi ile 15 dakika gibi kısa bir sürede; yaklaşık 2 mm'lik küçük bir kesiden göz içerisine girilerek ultrason enerjisi ile kataraktlı tabaka eritilip dışarı alınır ve yerine göz içi merceği yerleştirilir. Bu küçük kesi sayesinde yara iyileşmesi daha hızlı ve cerrahi işlem daha güvenli olmaktadır.

Gözde Fako nedir?

Fako yönteminde kataraktlı göz merceği ultrasonik ses dalgaları ile parçalanarak gözün içinde emilir. Mikrocerrahi teknikler kullanılarak, katlanabilir yapay göz merceği gözün içersine yerleştirilir. Tüm bu uygulamalar sadece küçük bir kesik üzerinden yapılır. Açılan kesik oldukça küçük olduğundan dikişe gerek kalmaz.

Keratoplasti nasıl yapılır?

Mikroskop altında, yuvarlak özel bir bıçak ile, hastanın bulanık korneasının merkezinden 7,5-8 mm çapında bir pencere çıkarılır ve ölüden alınan şeffaf kornea dokusu uygun boyutta kesilerek bu bölgeye dikilir. Eğer hastanın kataraktı varsa, kornea nakli sırasında kataraktı da alınabilir.

Katarakt ameliyatı hangi aşamada yapılmalı?

Doktorların tercihi görme yüzde 60'ın altına düşmeye başladığında katarakt cerrahisinin uygulanmasıdır. Ameliyatın doğru zamanı, kataraktın yol açtığı görme bozukluğunun hastanın yaşam kalitesini bozduğu zaman olarak özetlenebilir.