Tashihi karar ne demek?

İçindekiler:

  1. Tashihi karar ne demek?
  2. Tashih süresi nedir?
  3. Hükmün tashihi ve Tavzihi nedir?
  4. Tashih ne demek kısaca?
  5. Karar düzeltme kanun yolu nedir?
  6. Kesinleşen karar tavzih edilir mi?
  7. Tavzih Ne zaman istenir?
  8. Hükmün tamamlanmasi nedir?
  9. Tashih ne anlama gelir?
  10. Ünvan tashihi ne demek?
  11. Karar düzeltme kanun yolu mudur?
  12. Hukukta karar düzeltme ne demek?
  13. Tavzih ne zaman talep edilebilir?

Tashihi karar ne demek?

Tashih kelime anlamı olarak düzeltme anlamına gelmektedir. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun “Hükmün Tashihi” başlıklı 304. ... Hükmün tashihi, dikkatsizlik sonucu meydana gelen maddi hataların usul ekonomisi gereği hızlı bir şekilde kararı veren mahkemece düzeltilmesi imkanını sağlar.

Tashih süresi nedir?

(1) Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir.

Hükmün tashihi ve Tavzihi nedir?

Bir hükümde yer alan yazı ve hesap hatalarının taraflardan birinin ya da mahkeme tarafından düzeltilmesi tashih olarak adlandırılır. Verilen hükmün yeteri kadar açık olmaması, uygulanmasında tereddüt uyandırması ya da birbirine aksi fıkralar içermesi durumunda taraflar kararın açıklanmasını yani tavzihini isteyebilir.

Tashih ne demek kısaca?

Tashih; sözcük anlamı olarak düzeltme, düzelti demektir. Özellikle gazete, dergi gibi yazım dünyasında çokça kullanılan bir terimdir.

Karar düzeltme kanun yolu nedir?

Karar düzeltme istemi, aynı mahkemenin vermiş olduğu herhangi bir kararın, yeniden incelenmesi ve söz konusu mahkeme kararındaki hataların giderilmesini sağlayan kanuni bir yoldur. ... Kararın düzeltme istemi ile birçok farklı mahkeme tarafından verilen karar düzeltilmesi için üst mahkeme yoluna gidilebilir.

Kesinleşen karar tavzih edilir mi?

Kararın kesinleşmiş olması tavzih yapılmasına engel değildir. HMK md.305/1'de “icrası tamamlanıncaya kadar” denilerek tavzih yapılabilecek süre işaret edilmiştir. Buna göre infaz edilmiş bir hükmün tavzihi mümkün değildir. Hükümde yer alamayan, unutulan hususlar tavzih yolu ile hükme eklenemez.

Tavzih Ne zaman istenir?

Buna göre, hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor veya birbirine aykırı fıkralar içeriyor ise tavzih istenebilir. Ancak, hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar tavzih yoluyla sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez.

Hükmün tamamlanmasi nedir?

Hükmün tamamlanması, bir yargılamada unutkanlık, dikkatsizlik veya ihmal gibi nedenlerle hakkında karar verilmeyen talepler hakkında ek karar verilmesi imkânı sağlayan bir hukukî çaredir.

Tashih ne anlama gelir?

Tashih; sözcük anlamı olarak düzeltme, düzelti demektir. Özellikle gazete, dergi gibi yazım dünyasında çokça kullanılan bir terimdir. Emlak literatüründe ise "tapuda cins tashihi" olarak kullanılır. Kaydı bulunan bir gayrimenkulün durumunu değiştirmek anlamına gelir.

Ünvan tashihi ne demek?

TÜZEL KİŞİLERDE ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ; tüzel kişiliğin sicilde tescilli unvanının ibraz edilen yetki belgesine göre değiştirilmesi işlemidir.

Karar düzeltme kanun yolu mudur?

Olağan kanun yolları; İstinaf, Temyiz ve Karar Düzeltme kanun yollarıdır. Karar Düzeltme Yolu, istinaf kanun yolunun yürürlüğe girmesiyle birlikte ortadan kalkmıştır. Olağanüstü kanun yolları, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilen bir yoldur.

Hukukta karar düzeltme ne demek?

Karar düzeltme istemi, aynı mahkemenin vermiş olduğu herhangi bir kararın, yeniden incelenmesi ve söz konusu mahkeme kararındaki hataların giderilmesini sağlayan kanuni bir yoldur.

Tavzih ne zaman talep edilebilir?

Tavzih, hükmün yeterince açık olmaması, infazında tereddüt yaratması ve birbirine aykırı fıkralar içermesi halinde istenebilir. Kararın kesinleşmiş olması tavzih yapılmasına engel değildir. HMK md.305/1'de “icrası tamamlanıncaya kadar” denilerek tavzih yapılabilecek süre işaret edilmiştir.