Yay nasıl imal edilir?

İçindekiler:

  1. Yay nasıl imal edilir?
  2. Ok ve yay hangi ağaçtan yapılır?
  3. Ok boyu kaç cm?
  4. Ingiliz yayı hangi ağaçtan yapılır?
  5. Yay hangi metalden yapılır?
  6. Yay kirişi neden yapılır?
  7. Ok çubuğu hangi ağaçtan yapılır?
  8. Hedef tahtasına ne ad verilir?
  9. Okun arkasına ne denir?
  10. Yay hammaddesi nedir?
  11. Yay çeliği malzemesi nedir?
  12. Yay ipi neden yapilir?

Yay nasıl imal edilir?

Yayların yapımında kullanılan çelik malzemeler yayların çekme, basma, eğilme, burulma gibi zorlanma durumlarına göre değişmektedir. Yay telleri sıcak hadde çubuklarından, karbür kalıplardan soğuk çekilerek üretilir. Böylece istenen boyut, yüzey düzgünlüğü, boyut hassasiyeti ve mekanik özellikler elde edilir.

Ok ve yay hangi ağaçtan yapılır?

Ağaç, kemik, sinir ve tutkal yay yapımında kullanılan esas maddelerdir. Yapımda kullanılan ağaçların en kıymetlisi akça ağaç ve kızılcık ağacı sürgünleridir. Yayın önemli bir parçası kemik, öküz veya manda boynuzundan yapılırdı. Yaya gerilen ve atış hızı sağlayan sinir ise öküzün, bilek ve dizi arasından çıkartılırdı.

Ok boyu kaç cm?

Oklar kompozit olarak bir kaç malzemenin birlikte kullanılması ile de yapılabilir. Okun arkasında oku yönlendiren 3 tane tüy bulunur. Oklar 60 ila 71 cm uzunluğunda, ağırlıkları ise 20 ila 28 gram arasında olmalıdır.

Ingiliz yayı hangi ağaçtan yapılır?

İngiliz uzun yayı çekiş gücü 1 arasında bir libre aralığına sahip, aşağı yukarı 180–200 cm uzunluğunda, Porsuk ağacından yapılan ve sağlam bir yapıya sahip bir yay türüdür. Bu yaylarda kullanılan oklar diğer oklara 1.5 kat daha uzun ve kalındır.

Yay hangi metalden yapılır?

Yay çeliğinin kimyasal bileşiminde ise oldukça önemli elementler bulunuyor. Bunlar; Silisyum, Mangan, Krom, Vanadyum, Molibden, Bor, Tugsten ve Nikel'dir. Ayrıca Fosfor ve Kükürt'ü de unutmamak gerek. Tüm bu teknik detayların yanı sıra yay çeliğinin kullanım alanları da merak ediliyor.

Yay kirişi neden yapılır?

Okçulukta kiriş, yayın tutturulduğu ve çekildiği sert iptir. Eski Türkçede kirişe "tirkeş" ya da "çile" de denmektedir. Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur. ... Suni malzemeler ve ipek yok iken gerip bükülerek kurutulmuş küçükbaş hayvan bağırsağı rutubetten korunarak kullanılırdı.

Ok çubuğu hangi ağaçtan yapılır?

Bakkam ağacından gez yapıldığı gibi günümüzde adi gez de kayın gibi farklı ağaçlardan yapılmaktadır. Ok yapımında en çok kullanılan ağaçlar; Çam. Gçknar(Köknar diye de geçmektedir)

Hedef tahtasına ne ad verilir?

Hedef tahtasına geleneksel okçulukta puta, modern okçulukta da hedef minderi de denilmektedir. İngilizce'de "target” yani kısaca "hedef” denmektedir. Bazen okçuluk hedef tahtası, ok hedef tahtası, ok tahtası gibi kısaltma isimler kullanılsa da, en doğru kullanımı hedef minderi veya hedef tahtası şeklindedir.

Okun arkasına ne denir?

OK ARKALIĞI (DİĞER ADI NOCK) Ok arkalıkları amacına göre kullanılmak üzere G-nock, in-nock , out-nock ve pin-nock olarak kullanılır. G-NOCK: Makaralı yay kullanan okçuların oklarında kullandığı arkalıktır. PİN-NOCK: Olimpik yay kullanan okçuların oklarında kullandığı arkalıktır.

Yay hammaddesi nedir?

Bakır alaşımlarından imal edilen yaylar başlıca özellikleri iyi bir elektriksel iletken korozyona karşı dayanıklılığa sahip olması ve manyetik olmasıdır. Bunlardan en kullanışlı olanı fosfor bronz yaylardır. DIN standartlarına göre yuvarlak yay çeliği telleri için üç esas kalite öngörülmüştür.

Yay çeliği malzemesi nedir?

Yay çeliğinin kimyasal bileşiminde ise oldukça önemli elementler bulunuyor. Bunlar; Silisyum, Mangan, Krom, Vanadyum, Molibden, Bor, Tugsten ve Nikel'dir. Ayrıca Fosfor ve Kükürt'ü de unutmamak gerek.

Yay ipi neden yapilir?

Okçulukta kiriş, yayın tutturulduğu ve çekildiği sert iptir. Eski Türkçede kirişe "tirkeş" ya da "çile" de denmektedir. Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur. ... Suni malzemeler ve ipek yok iken gerip bükülerek kurutulmuş küçükbaş hayvan bağırsağı rutubetten korunarak kullanılırdı.