Döküm nedir imalat?

İçindekiler:

  1. Döküm nedir imalat?
  2. Döküm işlemleri nelerdir?
  3. Eritilmiş bir metal kalıba döküldüğünde katılaşma nasıl olur?
  4. Döküm hammaddesi nedir?
  5. Döküm nedir Metalurji?
  6. Maça nedir imalat?
  7. Döküm ürünleri nelerdir?
  8. Kum kalıba döküm ile hangi malzemelerden döküm yapılır?
  9. Kokil kalıp ne demek?
  10. Alçı kalıba döküm nedir?
  11. Dökümün avantajların nelerdir?
  12. Döküm tekniği ile yuvarlak parçaların üretilmesi için en az kaç parçalı kalıplar kullanılmalıdır?
  13. Maça kalıbı nedir?
  14. Shell kalıp nedir?
  15. Döküm çeşitleri nedir?
  16. Hassas döküm yönteminde mum model kalıptan nasıl uzaklaştırılır?
  17. Alt ve üst model sıkıştırması için kum hangi yöntemlerle sıkıştırılır?
  18. Kum esaslı kalıplara döküm yöntemi nedir?
  19. Metal kalıba döküm nedir?
  20. Kokildöküm nedir?

Döküm nedir imalat?

Metalleri ve alaşımlarını ergitip hazırlanan kalıplara dökerek, istenilen şekli vermeye döküm denir. Döküm ile şekil verme avantajları: İçten ve dıştan karmaşık şekilli parçalar üretilebilir ve talaş kaldırma, kaynak vb. ... Dökme demirlerin döküm yönteminden başka bir üretim yöntemi ile üretilmesi mümkün değildir.

Döküm işlemleri nelerdir?

Metal ve metal alaşımlarının ergitilmesinden sonra hazırlanmış kalıplara dökülüp katılaşma esasına dayanarak şekillendirilmesi işlemine “Döküm” adı verilmektedir. Elde edilmek istenen parça formundaki kalıplara akışkan haldeki metalin doldurulmasıyla döküm işlemi gerçekleştirilmiş olur.

Eritilmiş bir metal kalıba döküldüğünde katılaşma nasıl olur?

Döküm öncesinde metal eritilir ve döküm sıcaklığına çıkarılır. Kalıba dolan metal soğumaya başlar, sıcaklık belirli bir değere düştüğü zaman katılaşma başlar ve katılaşma tamamlandığında hala sıcak olan parça oda sıcaklığına kadar soğur. Bu sırada önemli miktarda ısı uzaklaştırılır ve faz dönüşümleri olabilir.

Döküm hammaddesi nedir?

Demir döküm sektörünün hammaddesi olan pik demiri de yerli üreticiler Kardemir ve İsdemir'den sınırlı miktarda temin edilmektedir.

Döküm nedir Metalurji?

Döküm, metal işçiliği ve mücevher yapımında, sıvı bir metalin (genellikle bir pota ile) amaçlanan şeklin negatif bir izlenimini (yani, 3 boyutlu negatif görüntü) içeren bir kalıba döküldüğü bir işlemdir. Metal, döküm deliği adı verilen içi boş bir kanaldan kalıba dökülür.

Maça nedir imalat?

İçi boş çıkacak parçaların döküldükten sonra boş çıkabilmesi için dökülen parçanın bu boş kısmının şeklini oluşturan negatif parçalara maça denir. Maça malzemeleri çoğunlukla kumdur. Fakat bu kumlar kalıp kumundan farklıdır. En önemli farkta kalıp kumundaki kil yerine bağlayıcıların kullanılmasıdır.

Döküm ürünleri nelerdir?

Döküm Çeşitleri Nelerdir?
  • Hassas döküm.
  • Sürekli döküm.
  • Savurma (santrifüj) döküm.
  • Kokil döküm.
  • Basınçlı döküm.
  • Alçı döküm.

Kum kalıba döküm ile hangi malzemelerden döküm yapılır?

Kalıp hazırlanırken model derece içerisine yerleştirilir ve etrafı kalıp malzemesi yani kalıp kumuyla doldurulur. Ardından dövülerek sıkıştırılır. Dereceler genellikle çelik , kır dökme demir , hafif metal ve alaşımlarından ayrıca çok az sayıdaki dökümler için ağaçtan üretilirler.

Kokil kalıp ne demek?

Kokil kalıp; alüminyum demir ve çelik karmaşık parçaların döküm yapılmasını sağlayan tekniktir. Kokil kalıp yöntemi ile bu parçalar yüksek yüzey kaliteli ürünlerin üretilmesini sağlar. Metal kalıba kokil döküm bir seri üretim yöntemidir. Aynı parçadan defalarca üretebilmek için kokil kalıp tasarımı kullanılır.

Alçı kalıba döküm nedir?

Alçı kalıba döküm demir dışı metallerin şekillendirilmesinde kullanılan özel bir döküm yöntemidir. Adından da anlaşılabileceği gibi ana kalıplama malzemesi alçıdır. Bu yöntem ilk olarak MÖ 3000-4000 yıllarında Çin'de pirinç heykellerin dökümünde kullanılmıştır.

Dökümün avantajların nelerdir?

Döküm işlemi özellikle karmaşık geometrili şekilli ürünlerin üretiminde büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca istenilen malzeme kalitesinin, bileşiminin elde edilmesi, özel malzeme geliştirerek ürün üretme gibi bir çok avantaj sağlamaktadır. Büyük oranda kullanılan parçalar döküm tekniği ile üretilebilir.

Döküm tekniği ile yuvarlak parçaların üretilmesi için en az kaç parçalı kalıplar kullanılmalıdır?

Önceleri tek parça açık kalıplara balta ve diğer yassı parçaların üretimi için kullanılan döküm tekniği, yuvarlak parçaların üretilmesi için iki veya daha çok parçalı kalıpların kullanımıyla geliştirildi.

Maça kalıbı nedir?

Dökümden sonra parçaların içi boş çıkabilmesi için bu boş kısmın şeklini oluşturan kum parçalara Maça denir. Bu kumlar kalıp kumundan farklıdır. ... Shell maça, hem alüminyum kum kalıba döküm hem de alüminyum kokil kalıba dökümde kullanılır.

Shell kalıp nedir?

Dökümde iç kısımdaki boşlukların çıkarılması için kullanılan maçalara Shell Maça denir. Kum döküm ve kokil döküm yöntemlerinde kullanılan yardımcı döküm malzemesidir. ... Parçanın kokil kalıbının yanında yine çelik malzemeden shell maça kalıbı yapılır.

Döküm çeşitleri nedir?

Döküm Çeşitleri Nelerdir?
  • Hassas döküm.
  • Sürekli döküm.
  • Savurma (santrifüj) döküm.
  • Kokil döküm.
  • Basınçlı döküm.
  • Alçı döküm.

Hassas döküm yönteminde mum model kalıptan nasıl uzaklaştırılır?

Kalıplar kaplama işleminden sonra ters çevrilerek °C sıcaklığa kadar ısıtılarak içeride eriyen mumun dışarı çıkarılması sağlanır. Metal döküm işlemi sonrası soğuyan metalin daha sonra parçalara ayrılarak temizleme ve parlatma işlemi yapılır.

Alt ve üst model sıkıştırması için kum hangi yöntemlerle sıkıştırılır?

Alt derece sıkıştırma levhası üzerine konur. Modelin alt derece yarısı derece içine yerleştrilir grafit vea kömür tozu püskürtülerek yüzeyin kalıp kumuna yapışması engellenir. Model üzerine 50-100 cm yükseklikten kalıp kumu serpilir ve sıkıştırılır. İşlem derece dolana kadar tekrarlanır ve sıkıştırılır.

Kum esaslı kalıplara döküm yöntemi nedir?

Kum kalıba döküm bir harcanan kalıp yöntemidir, yani katılaşma sonrasında kalıp bozularak parça çıkarılır ve her dökülecek parça için ayrı bir kalıp hazırlamak gerekir. Kalıplama kum esaslı malzemenin bir model etrafına sıkıştırılması ve daha sonra modelin kalıptan çıkarılması ile yapılır.

Metal kalıba döküm nedir?

Metal kalıba (Kokil) döküm yöntemi; isminden de anlaşılacağı gibi metal kalıpların, iki veya daha çok parçadan oluşan ve aynı şekilde bir döküm parçasından oldukça sayıda üretmek için onlarca kere kullanılan döküm türüdür. ... Metal kalıba döküm, yüksek ergime sıcaklığı nedeniyle çelik üretimine uygun değildir.

Kokildöküm nedir?

Kokil kalıp; alüminyum demir ve çelik karmaşık parçaların döküm yapılmasını sağlayan tekniktir. Kokil kalıp yöntemi ile bu parçalar yüksek yüzey kaliteli ürünlerin üretilmesini sağlar. Metal kalıba kokil döküm bir seri üretim yöntemidir. Aynı parçadan defalarca üretebilmek için kokil kalıp tasarımı kullanılır.