Hakaret davası ne kadar sürer?

İçindekiler:

  1. Hakaret davası ne kadar sürer?
  2. Küfür hakaret midir?
  3. Hakaret davasında uzlaşma olmazsa ne olur?
  4. Hakaret davası açılırsa ne olur?
  5. Küfür etmek cezası nedir?
  6. Kufur ve hakaretin cezası nedir?
  7. Hakaret davası manevi tazminat ne kadar?
  8. Nitelikli hakaret suçu nedir?
  9. Beddua etmek suç mu?

Hakaret davası ne kadar sürer?

Hakaret suçu (basit hali) şikayete tabi bir suç olup şikayet süresi hakaret eden ve hakaret fiilinin öğrenildiği tarihten itibaren 6 aydır. Her halükarda şikayet hakkı fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren olağan dava zamanaşımı süresi olan 8 yıl içerisinde kullanılmalıdır.

Küfür hakaret midir?

Küfür etmek, hakaret suçunda en sık rastlanan davranışlardandır. Hakaret suçunun düzenlendiği Türk Ceza Kanunu'nun 125. Maddesinde sövmenin de hakaret niteliği taşıdığı belirtilmiştir. Ancak her küfür ya da sövme niteliğinde olan sözler, hakaret suçunu oluşturmamaktadır.

Hakaret davasında uzlaşma olmazsa ne olur?

Hakaret suçu kural olarak uzlaşmaya tabidir. ... Böyle bir davada tarafın uzlaşma talebi reddedilir. Hakaret suçunda uzlaştırma sağlandığı takdirde dosya soruşturma aşamasındaysa kovuşturmaya yer olmadığı kararı, dosya mahkeme aşamasındaysa düşme kararı verilecektir.

Hakaret davası açılırsa ne olur?

Basit Hakaret Suçu Cezası (TCK 125/1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Küfür etmek cezası nedir?

Hakaret suçunu işleyen faile 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. Suçun nitelikli hallerle işlenmesi durumunda faile verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan az olamaz. Hakaret suçunun alenen işlenmesi durumunda verilecek ceza 1/6 oranında arttırılır.

Kufur ve hakaretin cezası nedir?

Hakaret suçunu işleyen faile 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. Suçun nitelikli hallerle işlenmesi durumunda faile verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan az olamaz. Hakaret suçunun alenen işlenmesi durumunda verilecek ceza 1/6 oranında arttırılır.

Hakaret davası manevi tazminat ne kadar?

Eğer bir kişi, e-posta yoluyla bir diğer kişiye hakarette bulunmuşsa ve küçük düşürücü cümleler sarf etmişse, manevi tazminat davası açılabilecektir. Manevi tazminat davası, eğer miktar 7.320 TL miktarında olacak ise, bu dava Sulh Ceza Mahkemeleri'nde görülecektir.

Nitelikli hakaret suçu nedir?

Yukarıda açıklandığı üzere, mağdurun kamu görevlisi olması (avukat, hakim, memur vs.) ve hakaretin görevinden dolayı yapılmış olması, kişinin mensup olduğu dinin kutsal değerlerine veya din özgürlüğünün kullanılmasına hakaret edilmesi hakaret suçunun nitelikli şekli olarak kabul edilmektedir.

Beddua etmek suç mu?

Bu kapsamda, sadece "Allah belanı versin" cümlesi ile ortaya konulan bir beddua ifadesi, rahatsız edici olmakla birlikte onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil isnadı veya sövme olmaması nedeniyle TCK'nun 125. maddesi anlamında suç olarak kabul edilemeyecektir.