Niğde'nin efsaneleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Niğde'nin efsaneleri nelerdir?
  2. Kahramanmaraş'ın efsaneleri nelerdir?
  3. Niğde ismini nereden almıştır?
  4. Niğde önce nereye bağlıydı?
  5. Göl Efsanesi nerede?
  6. Ali Göl nerede?
  7. Niğde'de eskiden kimler yaşadı?
  8. Niğde'nin eski adı nedir?
  9. Van şehrinin ismi nereden gelmiştir?
  10. Efsane ne demek 4 sınıf?

Niğde'nin efsaneleri nelerdir?

Efsaneler
  • KESİKBAŞ TÜRBESİ Mevlana bir gün Hacı Bektaş Veli'den bir dede ister. ...
  • GÜLBABA TÜRBESİ Murat Bağdat Seferi'ne giderken Niğde Güllüce Köyü yakınlarında ordusuyla konaklamıştır. ...
  • NARLIGÖL. Acı gölün bulunduğu alanda bir şehir varmış. ...
  • ALAEDDİN CAMİİ ...
  • NİĞDE ELMA'SI. ...
  • KEÇİ KALESİ

Kahramanmaraş'ın efsaneleri nelerdir?

Kahramanmaraş'a korku salan Ali Göl efsanesi. Nurhak dağlarının tepesindeki krater gölü, yörede Ali Gol olarak anılır. Göle “ALİ” adını veren yöre halkı, bu ismi bir efsaneye dayandırır, söylenceye göre; yörede yaşayan Ali adlı çoban, beyin kızına sevdalanır, kız da çobanı sevmektedir.

Niğde ismini nereden almıştır?

Hititler devrinde Niğde bölgesi “Nakita” isimli bir yerleşme merkeziydi. Zayıf bir rivâyete göre de Niğde ismi, ilk çağ isimlerinden “Cadyna”dan gelmektedir. İslâm müelliflerinin eserlerinde ise Niğde için “Nekidâ”, “Nekide” olarak bahsedilir.

Niğde önce nereye bağlıydı?

Niğde Sancağı, 18'te yine Konya Vilayetine bağlı kaldı.

Göl Efsanesi nerede?

“Efteni Gölü Efsanesi” Düzce İli, Gölyaka İlçesi sınırlarında bulunan Efteni Gölü'ne ait bir efsanedir. Efteni Gölü efsanesinde, gölün adı ve gölün oluşumuyla ilgili iki ayrı efsane anlatılmaktadır.

Ali Göl nerede?

Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesindeki "Ali Gölü" hem yazları hem de kışları fotoğrafçıların ve dağ sporcularının uğrak yeri haline geldi.Nurhak Dağları'nın metre yüksekliğinde bulunan buzul krater gölü doğallığının yanı sıra kenarında bulunan mağaralar dikkat çekiyor.

Niğde'de eskiden kimler yaşadı?

Bölgede yapılan arkeolojik kazılar Niğde tarihinin M.Ö.600.000 li yıllara kadar uzandığını, yerleşik hayatın ise; 10 bin yıldan beri devam ettiğini, yani, Paleolitik Çağdan itibaren, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Geç Hitit, Demir Çağı, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde iskân ...

Niğde'nin eski adı nedir?

Eski adı Nahita, Nakita ve Nekide olduğu ve 14. yüzyılda Nekide sözcüğünün Arap harfleriyle Nîkde olduğu düşünülen, yaklaşık 10.000 yıllık bir geçmişe sahip olan Niğde'nin tarihi ve turistik yerlerine bir göz atalım.

Van şehrinin ismi nereden gelmiştir?

Van İsminin Kaynağı Evliya Çelebi "Seyahatnamesi"nde Büyük İskender' in Van Kalesi'ndeki Vank adlı bir mabedden esinlenerek buraya Van adını verdiğini söylemektedir. Bir rivayete göre de şehri genişletilip güzelleştiren VAN isimli şahsın adından dolayı şehre bu ismi verilmiştir.

Efsane ne demek 4 sınıf?

Çok uzun bir süredir halkın arasında inanılarak gerçekmiş gibi anlatılan hayal gücüne dayalı olağanüstü öykülere “Efsane” denir. ... Bir yeri anlatan efsaneler sonrasında o mekan kutsal bir özellik kazanmıştır. Kutsal olarak görülen bu yerler hakkında halk bu efsaneleri sahiplenip güçlü bir şekilde yaymıştır.