Polis vatandaşa nasıl davranmalı?

İçindekiler:

  1. Polis vatandaşa nasıl davranmalı?
  2. Polis memuru izinsiz il dışına çıkabilir mi?
  3. Polisi videoya çekmek yasak mi?
  4. Siber suçlar nasıl şikayet edilir?
  5. Siber suçlara neler girer?

Polis vatandaşa nasıl davranmalı?

Doğal halimizle içten ve samimi konuşmalıyız. Ses tonumuzu iyi ayarlamalıyız. Sesimiz, jest ve mimiklerimiz, anlattığımız olaya uygun ve doğal olmalı. Toplantılarda polise yakın kimselerin yanı sıra tarafsız ya da yakın olmayan kişilerin de bulunmasına dikkat etmeliyiz.

Polis memuru izinsiz il dışına çıkabilir mi?

Emniyet Disiplin Tüzüğünün 5. maddesine göre "İzinsiz olarak görevli bulunduğu il sınırları dışına çıkmak." aylıktan kesim cezası gerektirmektedir. Tüzüğe, 1998 yılında konulan bu hüküm hala kaldırılmamıştır. Bu nedenle, polisler için il dışına çıkışlarda, hala izin almak zorunluluğu bulunmaktadır.

Polisi videoya çekmek yasak mi?

Avukat Hekim,''Bundan başka çekim yaparken polis memurlarını herhangi bir şekilde işlerinden alı koymamak gerekir. Ayrıca başka bir kişinin çaresizliğini örneğin kaza veya şiddet eylemleri sonrası gösteren fotoğraf ve video çekimleri yasaktır ve kesinlikle yapılmaması gerekir''diye konuştu.

Siber suçlar nasıl şikayet edilir?

Bilişim suçları hazırlanacak bir şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığına veya bulunduğunuz yerdeki Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine yapılabilir. Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır.

Siber suçlara neler girer?

Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler siber suç kategorisinde değerlendirilir.