E Atik nelerdir?

İçindekiler:

  1. E Atik nelerdir?
  2. Elektronik atıklar ve olası tehlikeleri nelerdir?
  3. E atıkları önlemek için ne yapmalıyız?
  4. Kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik atık nedir?
  5. Elektronik atıkların çevremize ne gibi zararları vardır?
  6. Elektronik çöp nereye atılır?
  7. Kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik atıkları ne denir?
  8. Atıklar Doğaya ne gibi zarar verir?
  9. Geri dönüşüm zararları nedir?

E Atik nelerdir?

Artık çalışmayan, istenmeyen veya kullanım ömrü dolmuş olan elektrikli ve elektronik ürünlerin tümüne elektronik atıklar ya diğer adıyla AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar) deniliyor. Bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, faks makineleri, yazıcılar, bu atıkların büyük bir çoğunluğunu oluşturur.

Elektronik atıklar ve olası tehlikeleri nelerdir?

Çöp sahalarındaki kurşunun yüzde kırkı elektronik atıklardan kaynaklanmaktadır. Ayrıca civa ve kadmiyum gibi ağır metallerin de yüzde yetmişi e-atıklardan dolayı ortaya çıkar. Bu ağır metaller, yağmurlarla yer altı sularına karışıp su kaynaklarımızı kirleterek toplum sağlığı üzerinde ciddi bir tehdit oluştururlar.

E atıkları önlemek için ne yapmalıyız?

Elektronik atıkları, diğer atıklardan ayrı bir yerde toplayın. Bu atıkları belediyelerin atık getirme merkezlerine ya da üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulan aktarma merkezlerine bırakın. Kullanılacak durumda olan elektronik cihazları, teknolojileri eskimeden ikinci el kullanıma sunmayı deneyin.

Kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik atık nedir?

Elektronik atık, elektronik cihazların kullanım ömrünün tamamlanması, ya da bizim bildiğimiz haliyle çöpe dönüşmesidir. Günlük hayatta kullandığımız televizyon, radyo, bilgisayar, yazıcı, çamaşır makinesi, buzdolabı vs gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde elektronik atık sınıfına girmektedir.

Elektronik atıkların çevremize ne gibi zararları vardır?

ELEKTRONİK ATIKLARIN ZARARLARI
  • Cıva: Beyin Hasarı, Karaciğer Hasarı
  • Kurşun: Beyin Hasarı, Sinir Sistemi Hasarı
  • Krom: Göz Hastalıkları, DNA Hasarı
  • Kadmiyum: Akciğer Kanseri, Böbrek Rahatsızlıkları
  • BFR(Bromlu Yanıcılar): Hormonal Bozukluklar.

Elektronik çöp nereye atılır?

Kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin kuracakları atık getirme merkezlerine, üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulacak aktarma merkezlerine veya yeni bir elektrikli ve elektronik eşya satın aldığınızda talep etmeniz halinde benzer özellikteki AEEE ...

Kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik atıkları ne denir?

Yararlı ömrünü tamamlamış veya arıza nedeniyle kullanılamaz hale gelen elektrikli ve elektronik eşyalar Elektrikli ve Elektronik Atık AEEE olarak adlandırılabilir.

Atıklar Doğaya ne gibi zarar verir?

Atıkların çevreye verdikleri zararlar; hava kirliliği, küresel ısınma, yer altı suyu kirliliği, bitki örtüsünün zarar görmesi, yangın ve patlamalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Geri dönüşüm zararları nedir?

Tekniğine göre uzaklaştırılamayan ve depolanamayan atıklar önemli derecede çevre kirlenmesine neden olmakta, halk sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Yağışlardan sonra çöp sahalarından sızan sular toprağa geçerek yeraltı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Çöp dökülen alanlarda koku problemleri yaşanmaktadır.